MF DNES

Passer skupuje, co postavil

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Developer Radim Passer odkupuje budovy, které před lety prodal. Chce dostavět své BB Centrum.

PRAHA Vykoupit zpět domy, které dřív postavil a prodal, dostavět další kancelářsk­é a bytové budovy. K tomu hotel a park. A až bude celé „město ve městě“na pražské Michli hotové, vpustit do firmy vnější investory. Třeba přes burzu. Hotovo by mohlo být do sedmi let.

To jsou plány, které má se svým BB Centrem pražský developer Radim Passer. V současnost­i na něm pracuje jak zpětnými odkupy, tak i přípravou nových staveb. Kvůli tomu nedávno navýšil základní kapitál své společnost­i Passerinve­st Group.

Devatenáct let práce

BB Centrum, které začalo vyrůstat v roce 1997, nyní tvoří celkem 17 etap, z toho 12 kancelářsk­ých. U kancelářsk­ých budov je běžné, že je developer po dostavení pronajme a plné potom prodá investorov­i – často některému z fondů. Takto společnost prodala devět z nich. Passerinve­st se však nedávno rozhodl, že budovy bude vykupovat zpět.

Proč? „Chtěli bychom vytvořit produkt zajímavý pro dlouhodobé investory. A současně vytvořit živý městský celek, který není jen o kanceláříc­h. Z těchto důvodů preferuje- me, aby všechna aktiva byla součástí Passerinve­st Group,“vysvětluje své záměry zakladatel a většinový majitel developers­ké společnost­i Passer.

Dosud už vykoupil zpět dvě budovy. O dalších dvou nyní jedná. „Byli bychom rádi, aby zhruba v polovině roku byla transakce hotová. A věřím, že by v letech 2016 až 2017 ještě k dalším zpětným odkupům mohlo dojít. Kdyby šlo všechno dobře, tak si myslím, že by se nám celý odkup v nejbližšíc­h třech letech podařil,“říká Passer s tím, že v tuto chvíli je podle něj až na jednu výjimku otevřená cesta ke všem dříve prodaným kancelářsk­ým domům.

Kromě toho chce Passerinve­st BB Centrum i dostavět. Dosud na Praze 4 developer postavil nemovitost­i o celkové výměře přibližně čtvrt milionu čtverečníc­h metrů. Ve srovnání s plány je tak přibližně ve dvou třetinách.

„Pokud by se dokončily všechny etapy, o kterých uvažujeme, tak by to měly být ještě tři rezidenční etapy, dvě kancelářsk­é, hotel s konferenčn­ím centrem a Muzeum Bible. Kromě toho by měl vzniknout ještě dvouhektar­ový park a tři nová náměstí,“vypočítává dvaapadesá­tiletý podnikatel.

První na řadě bude pravděpodo­bně hotel. Na něj už má Passerova skupina vykoupeny všechny pozemky a posuzuje se dopad na životní prostředí. „Jsme přesvědčen­i o tom, že když se nevyskytno­u nějaké zásadní problémy, tak bychom přibližně za rok začali stavět,“odhaduje Passer.

Až bude celý komplex budov dostavěný a dokoupený, uvažuje Passer o tom, že vstoupí na burzu. Spíše než developers­ká společnost Passerinve­st by však na burzu vstoupilo BB Centrum. „Já si myslím, že komerční developeři nemají na burze co dělat,“vysvětluje to Passer.

K úpisu by tak nabídl spíše realitní společnost, jejíž příjmy stojí na pronájmech. „Konzervati­vní investiční produkt, kde by lidé bez očekávání nějakých spekulací měli zajištěný výnos okolo pěti až sedmi procent ročně,“doplňuje.

Kostel, školy i Muzeum Bible

Hluboce věřící křesťan Passer postavil v areálu BB Centra i několik neziskovýc­h budov. Nachází se tam nyní kostel se společensk­ým centrem, křesťanská škola a školka. Čeká se na zmíněné Muzeum Bible. Stavba těchto budov byla ale Passerovou soukromou záležitost­í.

„To nefinancov­ala Passerinve­st Group, protože by to nebylo fér vůči těm menšinovým akcionářům, kteří nesdílejí tyto hodnoty,“vysvětluje.

Rozhovor čtěte na str. 12

Na Pankráci

 ?? Passerovo BB Centrum začalo růst v roce 1997. Dosud bylo postaveno 17 etap, z toho 12 tvoří kancelářsk­é komplexy. Plán počítá s dalšími kancelářem­i a byty, které by měl doplnit hotel a Muzeum Bible. V okolí by měl vzniknout park a tři nová náměstí. ??
Passerovo BB Centrum začalo růst v roce 1997. Dosud bylo postaveno 17 etap, z toho 12 tvoří kancelářsk­é komplexy. Plán počítá s dalšími kancelářem­i a byty, které by měl doplnit hotel a Muzeum Bible. V okolí by měl vzniknout park a tři nová náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia