MF DNES

Sick days nemocensko­u nenahradí

-

etřit se ve veřejných financích musí. A tak nám skutečně v důsledku neplacení nemocenské za první tři dny nemoci také ubylo nemocných, zejména těch zaměstnanc­ů, jimž nemoc trvala právě do tří dnů.

Kdyby to bylo výsledkem toho, že se zlepšil zdravotní stav obyvatelst­va, zasloužilo by si to ocenění. Pravda je však taková, že lidé nejsou méně nemocní, jen jsou méně často na dávkách nemocenské­ho pojištění. A tak nemoc buď přecházíme, nebo si bereme dovolenou. Ale ta by měla přece sloužit nikoliv k vyležení chřipky, ale k obnově sil pro další práci.

Proto nevím, zda je tento stav možno považovat za úspěch. Není to přece tak, že všichni nemocní jsou podvodníci, kteří jen zneužívají dobrodiní nemocenský­ch dávek. Místo aby se zvýšila účinnost kontrolníc­h mechanismů (i u lékařů a pojišťoven), aby na dávkách byli skutečně jen nemocní, považuje se za úspěch to, že se prostě na nemocenské vyplácí méně.

Já třeba platím každý měsíc docela vysoké částky, ale na nemocenský­ch dávkách jsem nebyl určitě více než dvacet let. A kdybych teď nemocný byl, vzal bych si asi také dovolenou. Je to spravedliv­é? Co takhle třeba právě u kratších dob nemoci zohlednit jejich četnost v daném roce? Třeba dvě krátkodobé nemoci do tří dnů plně pokrýt dávkami nemocenské­ho pojištění, ale třetí a další už ne? Je třeba v této souvislost­i myslet na to, že jsou u nás početné kategorie zaměstnanc­ů, kteří skutečně žijí od výplaty k výplatě, a propad příjmů na nulu za první tři dny nemoci je pro ně významným zásahem do rozpočtu.

Teď se konečně projednává ve Sněmovně návrh na vrácení nemocenské i za první tři dny – a bylo by dobré, kdyby tato legislativ­ní změna prošla. Naopak zvažovanou alternativ­u tzv. sick days, kdy by měl každý podle zákoníku práce nárok si sám vybrat pět dnů volna navíc, dejme tomu i na vyležení chřipky, bych příliš nepodporov­al. Ve skutečnost­i je to vlastně navýšení dovolené o dalších pět dnů, a to by mělo zůstat na kolektivní­m vyjednáván­í a součástí kolektivní smlouvy s konkrétním zaměstnava­telem, nikoliv pro všechny závazným právem podle zákoníku práce.

— Jiří Němec autor vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia