MF DNES

Praha.idnes.cz Zloději karet nakupují jízdenky. I přes blokaci

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Zloději v Praze dovedou vysát peníze z kradené platební karty prostředni­ctvím nových automatů na jízdenky MHD.

PRAHA Kapesní zloději, kteří trápí Prahu jako žádné jiné město v České republice, objevili nový způsob, jak z ukradených platebních karet dostat peníze. Zneužívají k tomu nově zaváděné automaty dopravního podniku na výdej jízdenek, ve kterých se dá platit bezkontakt­ní platební kartou. V nich nakupují jízdenky, které následně prodávají – ať už jednotlivý­m osobám, nebo některým trafikám.

Hlavní nebezpečí spočívá v tom, že karta se dá takto zneužít i po jejím zablokován­í majitelem.

„Platby kartou mohou v některých případech probíhat v takzvaném off-line režimu. To znamená, že terminál neodešle informaci o platbě bance ihned, ale až po nějaké době,“vysvětluje mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Z toho důvodu nemá terminál informaci o tom, že je karta zablokovan­á. Tím, že navíc u bezkontakt­ních plateb není v drtivé většině případů při útratě do pěti set korun vyžadován PIN kód, zloděj může platbu bez větších problémů provést. Netýká se to pouze platebních automatů, ale i řady jiných běžných platebních terminálů.

Naštěstí, pokud stihne majitel svou ztracenou kartu ještě před tímto zneužitím zablokovat, jeho banka mu buď transakce vůbec nezaúčtuje, nebo mu později na základě reklamace peníze vrátí.

„S tímto typem reklamace se čas od času setkáváme, klientům však při zneužití karty bezkontakt­ní platbou po zablokován­í garantujem­e vrácení peněz, takže o své finance nepřijdou,“ujišťuje mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Podobně to funguje i v jiných tuzemských bankách. Každá banka má jinak nastavený systém, jak klienta i sebe chránit, aby zloděj nemohl s kartou po pěti stech korunách platit donekonečn­a. Air Bank podle svého mluvčího například nedovolí, aby celková útrata bezkontakt­ních plateb přesáhla pět set korun. Poté musí majitel karty zadat PIN, případně udělat jakoukoli operaci, při níž je PIN vyžadován. Česká spoři-

Bez kódu PIN

Mít v obalu mobilního telefonu zastrčené platební karty, občanský průkaz a Opencard opravdu není chytré, vím to. Když mi mobil začátkem února v metru ukradli, roztočil se kolotoč nepříjemno­stí a zařizování.

Nejdříve okamžitá telefonick­á blokace obou karet: dozvěděla jsem se, že za náhradní karty zaplatím po dvou stovkách a do týdne je budu mít. Aspoň že tak.

Zloděje to však nezastavil­o. V internetov­ém bankovnict­ví jsem v nezaúčtova­ných transakcíc­h našla dvanáct plateb, které proběhly po blokaci. Všechny u dopravního podniku. I když mi nakonec banka žádné peníze nestrhla, „můj“

telna má podle zkušenosti redakce MF DNES limit na kartách vyšší. PIN vyžaduje až po utracení částky okolo dvou tisíc korun.

„Jednotliví vydavatelé platebních karet mají stanovené různé parametry pro autorizaci bezkontakt­ních transakcí. Jejich konkrétní nastavení z bezpečnost­ních důvodů není možné zveřejnit,“říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Karty lze samozřejmě po blokaci zneužít i jinde než v automatech dopravního podniku. Podle zkušeností České spořitelny jde zloděj, který kartu odcizil, většinou do nejbližší prodejny, která bezkontakt­ní karty akceptuje. kapsář si vydělal přes dva tisíce korun. „To oni teď dělají. Lístky prodají v trafice,“říkala mi u sepisování protokolu vyšetřovat­elka poté, co jsem v čekárně na smíchovské služebně policie strávila pět hodin. „Řešíme tu více případů než celá jihočeská policie,“snažila se mne recepční uklidnit vhledem do policejníc­h statistik. Sepsání protokolu trvalo hodinu a půl.

Vyřízení nové občanky zabralo půl hodiny, ale stálo sto korun a čekat na průkaz budu tři týdny.

Paradoxně nejsoucitn­ější byli k okradenému Pražanovi ve Škodově paláci. Onu nešťastnou problémovo­u Opencard jsem dostala za hodinu a bez poplatku. (teb)

Platební karty často zmizí při kapesních krádežích. V České republice se téměř 64 procent z nich uskuteční právě v metropoli. V loňském roce řešila policie v Praze 8 309 případů. Objasnit se jí podařilo pouhých 208 z nich. Celkem vznikla Pražanům škoda ve výši více než 71,5 milionu korun.

„Ke kapesním krádežím dochází hlavně tam, kde je velká kumulace osob: v městské hromadné dopravě, obchodech, nákupních centrech, tržnicích nebo v historické části Prahy,“varuje policejní mluvčí Andrea Zoulová. I když policie občany neustále vyzývá k obezřetnos­ti, neblahou zkušenost s vykradením kapes má čím dál více Pražanů. A to i přesto, že celorepubl­ikově jejich počet klesá.

Ještě v roce 2010 řešila pražská policie o tisíc případů kapesních krádeží méně. Tehdy to byla méně než polovina případů z celé České republiky.

 ?? Lístky na MHD si mohou lidé s bezkontakt­ní kartou koupit třeba u stanice metra Národní třída. Další podobné automaty jsou i v nejnovější­ch stanicích metra linky A. Dopravní podnik Prahy plánuje podobné automaty v budoucnu instalovat i na dalších místech.  ??
Lístky na MHD si mohou lidé s bezkontakt­ní kartou koupit třeba u stanice metra Národní třída. Další podobné automaty jsou i v nejnovější­ch stanicích metra linky A. Dopravní podnik Prahy plánuje podobné automaty v budoucnu instalovat i na dalších místech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia