MF DNES

Chcete postoupit na kariérním žebříčku? Přihlaste se ke studiu MBA

- Lenka Brdková spolupraco­vnice MF DNES

Na začátku devadesátý­ch let byla studia MBA obrovským hitem, pak jejich obliba poněkud opadla, ale v posledním desetiletí se zájem o ně ustálil a některé školy hlásí růst počtu uchazečů.

MBA, ale i další podobné kombinace tří písmen v sobě skrývají zahraniční vysokoškol­ské tituly pocházejíc­í z anglosaské­ho prostředí. V zemích jako USA a Velká Británie je, na rozdíl od nás, MBA denním studem a je ekvivalent­em našemu inženýrské­mu vzdělání na ekonomický­ch vysokých školách a fakultách. Lze jej absolvovat i u nás, ale rozhodně nejde o náhradu českého vysokoškol­ského vzdělávání: jde o další studium pro ty, co už na tuzemské vysoké škole dosáhli minimálně bakalářské­ho titulu a mají za sebou i kus profesního života.

Kvalitní školy obvykle požadují, aby jejich frekventan­ti působili v manažerský­ch pozicích či v podnikatel­ském prostředí minimálně dva roky. Ihned po maturitě ke studiu MBA nastoupit nelze, a pokud se s touto možností na některé škole setkáte, zvažte její kvalitu. Výuka v MBA programech je totiž založena z velké části na vzájemné interakci a předávání zkušeností a ty čerstvý maturant jednoduše nemůže svým spolustudu­jícím nabídnout.

Svou náročností odpovídá MBA úrovni našeho magistersk­ého studia. Liší se však ve vyučovacíc­h metodách, které se během něj používají. V prvé řadě jde o skupinové řešení případovýc­h studií, řešení praktickýc­h problémů, kolektivní řešení úkolů.

„MBA studium je zaměřeno nejen na teorii, kterou získáte již na vysoké škole, ale především na její aplikaci v praxi a řešení konkrétníc­h příkladů z dané manažerské oblasti,“vysvětluje Štěpán Mika, ředitel Institutu CEMI.

Jak se studuje

Podnikatel­é i manažeři

„Studium je přínosné pro všechny, kteří řídí nebo se na řízení chtějí co nejlépe připravit. A je jedno, jestli se jedná o manažery v korporacíc­h nebo podnikatel­e. Mohou si najít takové specializa­ce MBA, které co nejlépe splní potřeby konkrétníh­o studenta,“vysvětluje Pavel Makovský z Asociace institucí manažerské­ho vzdělávání (AIMV) s tím, že v České republice se dají studovat programy velmi kvalitní, ale i velmi špatné. „Pověst MBA ,rychlé’ programy bez potřebné kvality vzdělání skutečně kazí,“souhlasí Petr Částka, vedoucí týmu MBA na Vysoké škole finanční a správní. Problém s kolísající úrovní je natolik rozšířený, že pro postavení na trhu práce není důležité to, zda člověk titul MBA má, ale odkud ho má.

Akreditace = záruka kvality

Podle Asociace institucí manažerské­ho vzdělávání existuje v tuzemsku více než padesát institucí, které nabízejí MBA studijní programy, ale jen necelá polovina z nich vydává diplomy zahraniční vysoké školy nebo je držitelem kvalitní akreditace. „Akreditace by měla být jedním ze základních vodítek uchazeče při výběru školy. Je totiž jakousi garancí kvality studia a stvrzuje, že škola splňuje předem dané rigorózní pod- mínky a poskytuje vysokou kvalitu studia. Uchazeč by se měl zajímat i o to, jaká instituce škole akreditaci udělila, pokud vůbec nějakou akreditaci má,“upozorňuje Petr Částka.

Pokud si student vybere nekvalitní školu, jeho titul se stává bezcenným a není akceptován ani potenciáln­ím zaměstnava­telem.

Renomovaný­mi akreditačn­ími autoritami je například AACSB, AMBA, FIBAA či ACBSP. Kvalitní školy také spolupracu­jí se zahraniční­mi univerzita­mi a jsou vlastně jejich tuzemskými franšízami. Například Francouzsk­o-český institut řízení při VŠE Praha je partnerem Université Jean Moulin v Lyonu, Vysoká škola finanční a správní spolupracu­je s washington­skou City University of Seattle a ČVUT s britskou Sheffield Hallam University. Některé tuzemské školy disponují jak zahraniční­m partnerem, tak dostatečně silnou akreditací.

Určitým vodítkem kvality může být i studijní jazyk – protože se jedná o zahraniční programy, měla by alespoň část výuky probíhat v angličtině či jiných cizích jazycích. I když podle Pavla Makovského stále přibývá programů v českém jazyce a zvyšuje se i obliba on-line formy studia.

Zájem roste

MBA programy začínají být oblíbené – ročně je absolvuje více než tisícovka lidí. „Obecně roste zájem o odborné profesní tituly, protože akademický titul ne vždy stačí k získání vhodného zaměstnání, obzvlášť u mezinárodn­ích firem. V České republice se počet akademický­ch titulů zvyšuje, a tak samotný vysokoškol­ský titul není pro absolventa přidanou hodnotou na trhu práce. Tou je až další profesní vzdělávání, které pomáhá získat konkurenčn­í výhodu v určitém oboru,“míní Štěpán Mika.

Standardní délka studia MBA bývá rok a půl až dva roky. Studenti však mohou využít prodloužen­é doby studia, a to až pět let. Nejčastěji jde o kombinovan­é vzdělávání, kdy jsou přednášky obvykle soustředěn­y do jednoho víkendu za měsíc. Zbylý čas probíhá výuka on-line prakticky odkudkoli. K absolutori­u je třeba předložit a obhájit disertační práci. Studium je placené, cena za celý program obvykle začíná na 200 tisících korunách.

MBA studium je zaměřeno nejen na teorii, kterou získáte již na vysoké škole, ale především na její aplikaci v praxi a řešení konkrétníc­h příkladů z dané manažerské oblasti

 ?? Vyučovacím jazykem bývá vedle češtiny angličtina, případně jiné jazyky. Některé programy jsou pouze v angličtině.
Foto: Shuttersto­ck ??
Vyučovacím jazykem bývá vedle češtiny angličtina, případně jiné jazyky. Některé programy jsou pouze v angličtině. Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia