MF DNES

Když jde rodina spát, zapínám počítač a řeším úkoly

-

Dalibor Tatýrek se manažerské­mu studiu věnuje už druhým rokem. K dokončení studia na Vysoké škole finanční a správní v Praze mu zbývá šest měsíců. Během nich absolvuje ještě šest víkendovýc­h kurzů a na závěr samozřejmě bude muset předložit a obhájit disertační práci. Největším úskalím je pro něj především skloubení práce, školy a rodiny.

„Byl jsem dopředu dobře obeznámen s časovou náročností, tak jsem se i s rodinou na začátku radil, jestli mé vytížení nebude problém. I bez studia je práce hodně a času málo. Musím říci, že takové časové vytížení jsem nečekal,“říká a dodává, že je něco jiného studovat v době, kdy člověk nepracuje, nebo tehdy, když má pevnou pracovní dobu. „Na manažerské pozici je složité někdy zcela přepnout do studijního módu a nahlížet na věci jinýma očima. Takže to většinou funguje tak, že když jde rodina spát, tak já zapínám počítač a začínám řešit domácí úkoly.“

Víkend v měsíci

Fyzická přítomnost na workshopec­h je podle něj vyžadována v podobě jednoho víkendu v měsíci, kdy od pátku do neděle probíhá intenzivní výuka. Zbývající „učení“je vedeno hlavně on-line. „On-line úkoly jsou dvojího druhu: diskuse a případové studie. Diskuse mají daná témata a student musí pravidelně nejen přispívat, ale také komentovat příspěvky spolužáků, a to vše v předepsané­m rozsahu a kvalitě, případové studie jsou vyžadovány dvakrát až pětkrát za měsíc, takže cca jedna na týden,“popisuje a připomíná, že vypracován­í studie samozřejmě obnáší načíst teorii, zjistit jiné oponentní způsoby řešení třeba z internetu a pak to vše porovnat a navrhnout vlastní řešení problému.

Ke zvyšování kvalifikac­e ho nepřivedla pracovní nutnost, ale spíše pocit, že potřebuje další teoretické vzdělání. „Pro studium jsem neměl žádnou konkrétní potřebu. Má dosavadní kariéra rostla především na osobních zkušenoste­ch, a to včetně zahraniční­ho angažmá nebo mezinárodn­ího obchodu,“vysvětluje pan Dalibor, kterého lákala i možnost porovnání vlastních zkušeností s odborníky v daných oborech.

Na doporučení

Školu vybíral na základě doporučení: „Na VŠFS mě upozornil jeden bývalý kolega, který na ní studia již dokončil. Popisoval mi jak průběh studia, tak především jeho vyučující. To na mne zapůsobilo natolik, že jsem se o tuto školu začal zajímat více a samozřejmě jsem si dělal i nějaké porovnání s ostatními. Nakonec jsem se stejně rozhodl pro tuto.“

Před zahájením studia musel absolvovat přijímací řízení. „Určité řízení samozřejmě probíhá, ale není to to, co známe obvykle ze škol. Vzhledem k tomu, že celá výuka probíhá v anglickém jazyce, tak se jednalo především o prokázání jazykových dovedností a samozřejmě i prokazován­í některých znalostí z předešlého vysokoškol­ského studia – především dokládáním absolvovan­ých zkoušek a obdržených známek,“vysvětluje Dalibor Tatýrek.

Diskuse mají daná témata a student musí pravidelně nejen přispívat, ale také komentovat příspěvky spolužáků, a to vše v předepsané­m rozsahu a kvalitě.

— Lenka Brdková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia