MF DNES

Tah Šuralem. Ano, to mělo cenu

- Miroslav Němý reportér MF DNES

už zítra v časopisu Test DNES

Přestoupil, nastoupil, rozhodl. Josef Šural v ostré premiéře

ZLÍN Při hodnocení zápasu použil mimo jiné výraz: „Celkem dobrý.“

Kdo by chtěl Josefa Šurala chytnout za slovo, zeptá se nebylo to spíš „celkem ideální“?

Aktér nejsledova­nějšího přestupu fotbalové zimy má za sebou ostrou premiéru za Spartu. A dal v ní vítězný gól! Když si ve Zlíně naběhl na centr Dočkala prodloužen­ý dalším sparťanský­m novicem Zahustelem, byl to lehký okamžik, míč poslal do branky z pár kroků.

Lehký, přesto tak důležitý. Dokonal obrat ve Zlíně z 0:1 na 2:1, a tím Sparta do jara vstoupila se třemi body. Rozpaky za nepovedeno­u první půli mohla nechat na zlínském stadionu Letná a vrátit se na pražskou Letnou v klidu.

„O pauze jsme si řekli, že musíme začít jezdit po zadku a odmakat to. V tom nás Zlín v první půli předčil, ve druhé zase my je. Dopadlo to tak, jak to pro nás dopadnout mělo,“prohlásil Šural. Sebevědomě a zároveň realistick­y. Byť je ve Spartě chvíli, je mu jasné, že se od týmu čekají jen vítězství. I tohle je pro ofenzivní eso ligy změna oproti Liberci.

Šural dál objevuje větší a větší fotbalový svět. Zazářil v kvalifikac­i o Euro, dal gól Nizozemsku. Po konci podzimu se o něj přetlačova­la obě pražská „S“, vyhrála Sparta

Trefa!

FC Fastav Zlín AC Sparta Praha

a Šural se hned při sobotním debutu odvděčil trefou za tři body.

V tomto směru ideální premiéra, jinak i pro něj duel dvou poločasů. V prvním? „Měl jsem málo balonů a já jsem zvyklý hrát s míčem co nejvíc,“líčil Šural, levý záložník. Po pauze se z něj stal útočník-střelec.

Mimochodem, i tento mikropříbě­h ukazuje, jakou má Šural pozici. „S ohledem na jeho možnou nominaci na Euro víme, že má velkou šanci spíše ze strany; musím přiznat, že i to jsem bral v potaz,“přiznal sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

To už věděl, že mu „tah Šuralem“vyšel. Ščasný musel vystřídat zraněného kapitána Lafatu, zimní posilu umístil na hrot místo něj: „I když jsme ho předtím takhle ještě nevyzkouše­li, máme to v hlavě. Ve Zlíně jsme tuhle variantu zvolili a myslím, že byla hodně dobrá.“

Nebyl to krásný zápas, nebyla to suverénní výhra o to však cennější. Sparta se nadřela a ten, kdo jí tři body zajistil, hodnotil: „Ukázali jsme, že tým má sílu, charakter. Že budeme sbírat body.“

A bude se tak dít i díky Šuralovi.

 ??  ??
 ?? Josef Šural poprvé v lize navlékl rudý dres a hned dal vítězný gól. Foto: Dalibor Glück, ČTK ??
Josef Šural poprvé v lize navlékl rudý dres a hned dal vítězný gól. Foto: Dalibor Glück, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia