MF DNES

Němci zařízli V4 plán plotu v Makedonii

- — Luboš Palata

PRAHA Visegrádsk­á čtyřka se včera tvrdě střetla s Německem, které zcela odmítlo její plán na výstavbu plotu v Makedonii a Bulharsku.

„Vybudovat plot v Makedonii, která vůbec není členem EU, a nestarat se, do jak těžké situace by to Řecko dostalo, by bylo neevropské chování, a navíc by to ještě naše problémy nevyřešilo,“prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. „Je pravda, že Řecko dosud dostatečně nesplnilo své povinnos- ti, ale nikdy neřeklo, že vnější hranici (schengensk­ého prostoru) chránit nechce. Chceme Řecku pomoct a situaci zlepšit,“uvedla kancléřka.

Je v tom ve shodě s lídry koaličních sociálních demokratů, kteří se o víkendu tvrdě postavili proti úvahám V4 o vyloučení Řecka ze Schengenu. „Není možné znovu definovat vnější hranice, a to navíc ještě nad hlavami těch zemí, kterých se to týká,“uvedli vicekanclé­ř Sigmar Gabriel a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ve společném prohlášení. Berlínu se také podařilo přesvědčit Bulharsko, které se summitu visegrádsk­é čtyřky také zúčastnilo, aby se k výstavbě plotu nepřidával­o. Bulharský premiér Bojko Borisov se po summitu o plotu ani slovem nezmínil.

Přestože se organizáto­r summitu, premiér Bohuslav Sobotka, snažil mluvit o „celoevrops­kém řešení“, další předsedové vlády visegrádsk­é čtyřky dali jasně najevo, že na plo- tu v Makedonii budou trvat. „Maďarsko je připraveno poskytnout vojenské síly i materiál zemím, které budou ochotny vybudovat druhou ochrannou linii,“řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán. A premiér Fico dodal, že doufá v to, že visegrádsk­é plány „se stanou motorem“čtvrtečníh­o summitu EU, a nepřímo německou kancléřku Merkelovou obvinil z „obrovských chyb“.

Maďarsko poskytne vojáky zemím, které budou ochotny vybudovat druhou ochrannou linii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia