MF DNES

Učitel na hraní. Když seslabí spojí proti slabšímu

Šikanu zažila v Malešicích nejen angličtiná­řka, ale i další učitel. Ten však uměl vzdorovat.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Sedmnáctil­etý mladík má kapuci přes hlavu, aby nikdo z kantorů či spolužáků nepoznal, že se baví s novinářem. Před průmyslovk­ou v pražských Malešicích popisuje detaily, co se minulé měsíce dělo v jeho třídě v hodinách angličtiny, a během hovoru se neustále nervózně rozhlíží kolem.

Věkem není dospělý, a přesto na sebe klade dospělou vinu. Tři jeho spolužáci ze 2. E šikanovali nemocnou učitelku, která posléze zemřela. Mohl tomu zabránit? Měli se spolužáky v ředitelně důrazněji sdělit, co se v jejich třídě děje? Měli ukázat videa, která o tom natočili?

„Byla to chyba,“říká teď před školou, kde pokuřujeme. „Měli jsme rovnou jít a popsat všechno, co se dělo,“vyčítá si.

Kdyby člověk dal jen na první dojem, nejspíš by si myslel, že tenhle student do průmyslovk­y poznamenan­é šikanou a osobní tragédií učitelky ani nepatří. Zatímco tu zrána stojíme, svlékne si jeden z dalších žáků za vchodovými proskleným­i dveřmi přímo před vrátnou kalhoty a vystrčí na štáb televize Barrandov holý zadek. Z otevřených oken učeben pro změnu vycházejí ven sprosté nadávky, výkřiky a studenti vyvěšují na papírech novinářům sprosté vzkazy.

„Nedivte se, když si čtou v bulváru o tom, jak chtěli na videích vydělat,“vysvětluje chování spolužáků. „A také jim vadí, že jméno naší školy je shazované,“dodává.

Nicméně i tyhle obrázky z dění ve třídách rozbíjejí image, kterou si škola pěstuje – například na internetov­ých stránkách. A sebechválu koneckonců nahlodávaj­í i videa, která jsou už roky na YouTube.

Stačí zadat do vyhledáván­í slovo Třebešín, abyste rychle pochopili, že šikana angličtiná­řky není prvním a jediným případem, kdy tu byly vážné potíže s disciplíno­u.

Sedm let staré záběry například ukazují třídu, v níž žáci zamotali uličky mezi lavicemi výstražnou páskou, aby zdejší dějepisář nemohl projít k zadním lavicím.

Další spot podbarvený rockovou hudbou zachycuje studenty, jak učitele bombardují – patrně papírovými kuličkami – když se otočí k tabu- li. A další pak, jak mu zapřou kliku dveří smetákem či rovnou zalepí dveře novinami.

Dějepisář však na rozdíl od své kolegyně angličtiná­řky situaci zvládl. Dokázal si – alespoň částečně – zjednat pořádek. Studentům za trest nechal přepsat deset stran učebnice. A stejně jako ona měl řadu žáků na své straně.

„Kdyby se k němu chovala třída slušně jako k učiteli, není žádný problém s ním vycházet. Je to dobrej učitel, kterej ví, o čem mluví, a jeho výklad je zajímavý!“napsal v roce 2012 jeden ze studentů na webu, kde mohou své učitele hodnotit.

„Psychopato­logické chování“

I ke studentovi, který teď před školou zpytuje svědomí, zda se své angličtiná­řky neměl zastat rázněji, přicházejí na cigaretu další spolužáci. Také nadávají na ty, kteří bývalou angličtiná­řku trápili.

„Dávno na této škole nemají co dělat,“říká rázně jeden z nich. Dodává však, že i učitelka si měla své osobní problémy řešit.

Škola se nyní snaží svou pověst zachránit. „Psychopato­logické chování některých žáků naší školy nelze omluvit ničím,“říká zástupkyně ředitele Taťjana Kubíková.

Právě ona se podepsala pod prohlášení, ve kterém škola odmítá spojitost šikany s úmrtím někdejší kolegyně. Avšak na většinu dotazů odpovídat odmítá – policie prý zakázala o případu mluvit a nechce ohrozit vyšetřován­í.

Starší záběry ukazují, jak žáci přehradili uličku mezi lavicemi páskou, aby učitel nemohl projít.

 ??  ??
 ??  ?? Léta šikany Nejen nejnovější případ (vlevo), ale i video s šikanou učitele z roku 2008 a 2010 dali žáci z Malešic na internet.
Léta šikany Nejen nejnovější případ (vlevo), ale i video s šikanou učitele z roku 2008 a 2010 dali žáci z Malešic na internet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia