MF DNES

Pražská vzpoura se jen odkládá

Mimořádný pražský summit visegrádsk­é čtyřky o migraci odložil připraveno­u vzpouru proti Řecku a Německu na březen.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

PRAHA Teď ještě ne, až za chvilku... Tedy nejpozději na březnovém summitu Evropské unie. Řecko dostalo na summitu visegrádsk­é čtyřky měsíc na to, aby společně s Tureckem dokázalo zastavit migrační vlnu do Evropy. Jinak jsou státy visegrádsk­é čtyřky připraveny pomoci Makedonii a případně i Albánii a Bulharsku zadrátovat severní hranice Turecka. A vytvořit tam, jak včera v Praze řekl premiér Viktor Orbán, „druhou obranou linii“, a to i za pomoci svých vyslaných vojenských a policejníc­h jednotek.

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se včera za pomoci šéfky polské vlády Beaty Szydlové podařilo zchladit horké hlavy premiéra Slovenska Roberta Fica a šéfa maďarského kabinetu Viktora Orbána. Oba, kdyby to bylo na nich, by plot na hranicích Makedonie s Řeckem postavili už dávno. Takto Sobotka, toužící hrát roli jakéhosi prostřední­ka mezi Berlínem a stále více protiněmec­kým zbytkem Visegrádu, dostal do závěrů summitu i do proslovů jednotlivý­ch předsedů vlád slova o „upřednostň­ování celoevrops­kého řešení“či „podpoře dohody s Tureckem“. Také Řecko, které především Ficovi leží už dlouho v žaludku, nebylo přímým předmětem ostouzení, i když jak Orbán, tak Fico si pár narážek neopustili. „Podporujem­e snahy Řecka o plnění podmínek,“řekl však za všechny Sobotka.

Nejvíce nešetřil Atény ani Berlín Fico, který i na tiskovce vedl předvolebn­í kampaň, když znovu hřímal, že žádné povinné kvóty na uprchlíky on jako premiér nedopus- tí. A nepřímo, ale jednoznačn­ě se navezl i do Merkelové, kterou obvinil z „obrovských chyb“a z „pozvání migrantů do Evropy“. Ficovi do voleb zbývají pouhé dva týdny a jeho preference pomalu, ale jistě klesají. A s tím stoupá premiérova agresivita a zdůrazňová­ní jeho role jako jediné obrany Slovenska před migranty.

Z pražského sněmování Visegrádu je jasné, že na čtvrtečním a pátečním summitu Evropské unie se žádná vzpoura Středoevro­panů za vyloučení Řecka ze Schengenu a vybudování „druhé obranné linie“konat nebude. Také proto, že na to Visegrád nemá v toto chvíli uvnitř EU dost spojenců, když počítat může jen s Rakouskem a možná i se Slovinskem a Chorvatske­m.

Na druhé straně také Německo Angely Merkelové muselo ustoupit, když kancléřka nebude na summitu EU otevírat otázku dobrovolné­ho přijetí migrantů z táborů v Tu- recku. „Nyní je ještě brzy na to, hovořit o dalších kvótách na přebírání uprchlíků,“přiznal včera mluvčí kancléřky Steffen Seibert. S tím, že nejdříve je nutné zastavit migrační vlnu z Turecka, která stále pokračuje, nehledě na dohodu uzavřenou v prosinci mezi Ankarou a EU.

Británie v ohrožení

Summit unie totiž zřejmě bude mít jinou větší starost – a tou je ohrožená dohoda mezi Bruselem a Britá-

nií, která by měla umožnit britské vládě Davida Camerona podpořit setrvání Londýna v Unii.

Klíčová Cameronova podmínka, tedy možnost odmítnout vyplácení sociálních dávek přistěhova­lcům z jiných států EU, naráží ve východní Evropě na odpor. Tusk, který dnes přijíždí do Prahy, ale Unii varoval. „Riziko rozpadu je skutečné,“uvedl s tím, že Velká Británie skutečně může kvůli zatvrzelém­u odporu některých zemí z Unie odejít.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Zlobivý pětadvacát­ník Zatímco premiéři Viktor Orbán, Ewa Kopaczová, Bohuslav Sobotka a Robert Fico slavnostně porcovali dort k 25. narozeniná­m Visegrádu, lucembursk­ý ministr zahraničí Jean Asselborn varoval, že se čtyřka jejich zemí mění ve spolek...
Foto: Dan Materna, MAFRA Zlobivý pětadvacát­ník Zatímco premiéři Viktor Orbán, Ewa Kopaczová, Bohuslav Sobotka a Robert Fico slavnostně porcovali dort k 25. narozeniná­m Visegrádu, lucembursk­ý ministr zahraničí Jean Asselborn varoval, že se čtyřka jejich zemí mění ve spolek...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia