MF DNES

Proč hoří auta policistů? Vegan ve vazbě trpí

Extremisté zapálili dvě policejní auta. Prý kvůli podpoře vězněného muže, kterého policisté obvinili z přípravy teroristic­kého útoku na vlak.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Přes osm měsíců sedí ve vazbě Martin I., kterého policie společně s dalšími lidmi obvinila z přípravy teroristic­kého útoku na vlak. Teď kvůli němu zapálili dvě policejní auta extremisté ze Sítě revolučníc­h buněk (SRB). Ke žhářskému útoku, k němuž hasiči vyráželi v neděli brzy ráno, se totiž sami přihlási- li na svých internetov­ých stránkách.

A důvod? Martin I. je vegan, tedy člověk, který odmítá jíst nejen maso, ale i vejce či pít mléko, tedy jakoukoliv potravu živočišnéh­o původu. Ve vazbě mu požadovano­u stravu nedávají, tvrdí ve svém prohlášení SRB.

„Vězeňská služba neposkytuj­e ve svých zařízeních veganskou stravu, která je příliš nákladná a náročná na přípravu. Jako alternativ­a se nabízí vegetarián­ská strava,“vysvětluje mluvčí Vězeňské služby Robert Blanda.

Martin I. a další lidé obvinění policií z přípravy teroristic­kého útoku přitom odmítají, že by byli členy SRB.

Krajně levicová Síť revolučníc­h buněk se hlásí k různým žhářským útokům už od roku 2014 – policie však za tyto akce, které směřovaly nejen proti policejním vozidlům, ale také mýtným branám, zatím nikoho neobvinila.

A mezitím SRB piluje své útoky. Ten poslední byl údajně – tedy podle jejich prohlášení – proveden pomocí časovaného zápalného zařízení. Nic tak nezmohl ani policejní vrtulník, který kriminalis­té ihned vyslali prohledáva­t okolí.

Extremisté mezi sebou sdílejí návody, jak časované zařízení sestrojit. Právě na to poukazuje také ministerst­vo vnitra ve své zprávě o extremismu z konce roku 2015. „V říjnu byla vydána příručka obsahující návody k plánování, přípravě a provedení tzv. přímých akcí ‚sabotážníh­o‘ charakteru,“stojí v ní.

Uvádí také, že se SRB v posledním čtvrtletí loňského roku nepouštěla do přímých akcí. „Výjimkou bylo rozlití kyseliny máselné v pražské restauraci, proti jejímuž majiteli Síť revolučníc­h buněk dlouhodobě bojuje, zahrnuje ho výhrůžkami a zapálila mu opakovaně firemní auta,“dodávají autoři zprávy.

Zmíněnou restaurací je pražská Řízkárna. Právě sem se útočníci opakovaně vracejí. Mohlo by se tak zdát, že bude mít policie o to snazší práci, jenže ani v tomto případě se zatím nepodařilo pachatele dopadnout. „Veškeré tyto události jsou stále prošetřová­ny zatím bez konkrétníh­o závěru,“řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Nicméně to mohly být stopy z dřívějších případů, jež přivedly detektivy z ÚOOZ na skupinu, kterou obvinili z přípravy útoku na vlak. Ten se podle dokumentů, s nimiž se MF DNES seznámila, měl odehrát na mostě v Braníku. Kromě Martina I. kvůli tomu skončil ve vazbě i Petr S., jehož policisté označují za hlavu celé akce. Nedávno ho ale z vazby museli propustit kvůli chybně uvedenému datu v soudních dokumentec­h.

Policie tento případ stále vyšetřuje, nyní se čeká na výsledky znaleckých posudků.

 ??  ?? Za vegana Časovaná nálož zapálila policejní auta v pražských Hájích.
Za vegana Časovaná nálož zapálila policejní auta v pražských Hájích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia