MF DNES

Česká občanka láká hlavně Slováky a Ukrajince

- — Vojtěch Srnka

PRAHA Tolik cizinců – přes pět tisíc – jako předloni se od počátku třetího tisíciletí českými občany ještě nestalo. A proč právě v roce 2014? Od ledna tohoto roku totiž začal platit nový zákon o státním občanství České republiky. A Český statistick­ý úřad bilancoval, co přinesl.

Tak například: Česká republika patří v evropském srovnání k zemím, které svým občanstvím spíše šetří. Co do počtu obyvatel srovnateln­é Portugalsk­o udělilo ve stejném roce šestkrát více občanství.

„Od roku 1999 bylo občanství uděleno 54 608 cizincům. Téměř z poloviny se jednalo o osoby ze Slovenska, z 15 procent o bývalé občany Ukrajiny,“přibližuje detaily analýzy Českého statistick­ého úřadu jeho předsedkyn­ě Iva Ritschelov­á. Oproti dlouhodobý­m statistiká­m byli výrazně úspěšnější Ukrajinci, kteří tvoří 41 procent všech úspěšných žadatelů v roce 2014.

Roste také počet cizinců, kteří v Česku legálně žijí. Už od roku 2008 sice ubývají lidé pocházejíc­í ze zemí mimo Evropskou unii, ale ještě výrazněji roste počet cizinců z osmadvacít­ky. Méně v Česku žije především Ukrajinců. Jejich počet se snižuje trvale od roku 2008. Přesto i nadále tvoří 23 procent všech cizinců žijících v Česku. V této statistice však už jen těsně předčí Slováky, jejichž počet tu od roku 2008 naopak roste.

Uprchlíci k nám moc nechtějí...

S rostoucím počtem udělených státních občanství i celkového počtu ci-

zinců v Česku kontrastuj­e nízký počet lidí žádajících o mezinárodn­í ochranu, který byl loni dvanáctkrá­t nižší než v roce 2001.

Svědčí o tom data, která včera na tiskové konferenci ČSÚ představil Daniel Chytil z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitos­tí.

Počet žadatelů o mezinárodn­í ochranu se loni v Česku zvýšil jen o necelých čtyři sta z celkových 1 525 žádostí. Celkem 45 procent z nich přitom tvořili Ukrajinci, Syřané jen devět procent a Iráčani pouze dvě.

Tím se Česká republika výrazně odlišuje od celkových dat v rámci Evropské unie, kde nejvíce žadatelů o mezinárodn­í ochranu přicházelo ze Sýrie, Afghánistá­nu a Iráku.

... a my nechceme je

Přesto je ochota české veřejnosti pomáhat takovým lidem stále menší. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury CVVM, podle kterého v lednu opět ubylo těch, kteří by byli ochotni přijímat uprchlíky ze zemí postiženýc­h válečnými konflikty.

Skoro dvě třetiny Čechů mají za to, že bychom je přijímat neměli. Opak si myslí jen tři procenta lidí. Češi uprchlíky navíc považují za podobně vážnou bezpečnost­ní hrozbu jako teroristic­kou organizaci Islámský stát.

Negativně se Češi staví především k uprchlíkům ze zemí Blízkého východu a severní Afriky. K přijetí lidí prchajícíc­h před tamními konflikty se negativně vyslovilo 80 procent dotázaných. O něco pozitivněj­ší přístup mají Češi podle průzkumu k přijímání uprchlíků z Ukrajiny. V případě tamních uprchlíků je podíl Čechů odmítající­ch přijímání nižší jen o 6 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia