MF DNES

Fakta Čím se „živí“Temelín

-

vzdušnou čarou. Tedy přes na poměry Vysočiny hustě obydlené oblasti, blízko měst Jihlava, Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod.

Zatím se těžit nevyplatí

Aby se tady začalo opravdu těžit, musely by nejdříve podstatně stoupnout ceny uranu. „Pokud by se uvažovalo o těžbě, tak pouze pod podmínkou její ekonomické výhodnosti,“potvrdil mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu František Kotrba. Při současných cenách by se těžit ne- vyplatilo. Výstavba dolu se proto podle něj nepřipravu­je. Zato ale možnost důl v budoucnu rychle otevřít ano. „Je racionální vytvořit podmínky, aby v budoucnu mohlo být o těžbě v Brzkově efektivně rozhodnuto,“uvedl Kotrba. Konkrétně státní podnik Diamo, který dosud těží v Rožné, žádá o rozšíření Chráněného ložiskovéh­o území za účelem ochrany zásob uranu jako strategick­é suroviny. Brzkov i okolní vesnice a města však poukazují na to, že předtím, než chráněné území vznikne, musí být podle zákona dokončen řádný průzkum. Což se zatím nestalo.

„Diamo přeskočilo několik řízení, která mělo absolvovat. Prvotním je řízení o stanovení průzkumnéh­o území, po jeho povolení se provede řádný geologický průzkum a teprve poté lze činit další kroky. Je to jako postup stavebníka rodinného domu, který by si požádal o kolaudaci, ale neměl by územní rozhodnutí ani stavební povolení,“míní Luboš Kli- ment, právní zástupce obcí Brzkov, Věžnice a měst Polná a Přibyslav.

Celá záležitost tak zřejmě vyústí v komplikova­ný spor, ve kterém sehraje klíčovou roli ministerst­vo životního prostředí. „Během aktuálního řízení vyzve MŽP v souladu se zákonem a vyhláškou žadatele (s. p. DIAMO) o doplnění žádosti,“uvedla tisková mluvčí ministerst­va Petra Roubíčková. Geologický průzkum ale podle ní horní zákon nepožaduje.

ČEZ: Je jedno, kde kupujeme

O otevření nového uranového dolu se uvažuje v době, kdy je ho na světových trzích nadbytek. Cena, kterou platíme za jeho dovoz, je zhruba poloviční, než by činily náklady na vybudování dolu a domácí těžbu. Ani ČEZ, který je hlavním odběratele­m uranu, o něj příliš nestojí. „Nám je to v zásadě jedno, na trhu je ho dost a z různých zdrojů, takže ani bezpečnost­ní hledisko nevidíme jako významné,“řekl mluvčí Ladislav Kříž. Obě české jaderné elektrárny – Temelín a Dukovany – potřebují pro roční provoz 650 tun uranu. Jen necelá třetina pochází z Česka, kde se nyní těží asi půl procenta ze světové produkce. Zbývající uran nakupuje ČEZ ve světě. Pochází například z Kazachstán­u, Austrálie, Kanady či Ruska. Avšak i český uran musí kvůli tomu, aby se změnil v jaderné palivo, nejdříve do ciziny. Je převezen do zpracovací­ch závodů, kde probíhá jeho konverze a obohacení. ČEZ využívá více dodavatelů hlavně z EU (společnost­i Areva ve Francii a Urenco, působící ve Velké Británii, Německu a Nizozemsku) a v menší míře Ruska. Výroba paliva pokračuje přeměnou na oxid uraničitý, který se lisuje do malých pelet o hmotnosti asi 5 gramů.

 ?? Starosta Brzkova Aleš Bořil se nemíní smířit s představou, že by se nedaleko od „jeho“vesnice zase těžila radioaktiv­ní surovina. „Rostou tu krásné lesy, kolem spousta zvířat, kdyby přijela těžká technika, je konec,“vysvětluje. ??
Starosta Brzkova Aleš Bořil se nemíní smířit s představou, že by se nedaleko od „jeho“vesnice zase těžila radioaktiv­ní surovina. „Rostou tu krásné lesy, kolem spousta zvířat, kdyby přijela těžká technika, je konec,“vysvětluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia