MF DNES

Než ho za pokus o vraždu stihli zavřít do pasťáku, zabil

- Artur Janoušek redaktor MF DNES

TEPLICE Když bylo Danielu B. z Teplic 12 let, s partou kamarádů vykradl diskotéku, ve třinácti letech strčil stejně starého chlapce do výtahové šachty, loni v listopadu zabil matce kočku, v sobotu podle policie zavraždil spolužačku. Daniela B. sledovala sociálka, znalci i psychiatr, jeho předchozí zločin vyšetřoval­i policisté. Vraždě však nakonec nikdo nedokázal zabránit.

Varovné signály přitom existovaly. Ten nejsilnějš­í se objevil loni v listopadu. Danielova matka se svěřila psychiatro­vi Pavlu Kozlíkovi, u kterého se její syn léčil, že Daniel úmyslně zabil její kočku. Lékař zvýšil medikaci, hospitaliz­aci nepovažova­l za nutnou.

Včera se k tomu nechtěl vyjádřit. „To není pro noviny, tohleto. A už vůbec na telefon,“zdvořile odmítl žádost o rozhovor.

V době, kdy doktor zvyšoval dávky léků, které jeho klient podle spolužáků stejně nebral, měl přitom Daniel B. za sebou už jeden velmi závažný delikt. V květnu 2015 s kamarádem vlezl do opuštěného domu v centru Teplic, začali se hádat kvůli dívce a Daniel B., tehdy třináctile­tý, strčil chlapce do výtahové šachty. Hoch se štěstím přežil pád z 12 metrů. Pachatel ho nechal ležet a šel si koupit pití do blízkého obchodního domu.

Příliš mladý na kriminál

Krajské státní zastupitel­ství původně řešilo případ jako ublížení na zdraví. Následoval­y měsíce potřebné ke znaleckému zkoumání. „Nakonec jsme čin překvalifi­kovali na pokus o vraždu,“řekla včera státní zástupkyně Simona Konopáčová. Před pár dny vyšetřovat­elé případ odložili kvůli nízkému věku pachatele. Ale s tím, že teplická státní zástupkyně podá soudu návrh na výchovné opatření. „V tomto případě nelze navrhovat nic jiného než ochrannou výchovu. Navrhnu ji do 14 dnů,“řekla státní zástupkyně Alexandra Hejkalová.

Kdyby šlo vše rychleji, vrah už mohl být v „pasťáku“a k sobotní tragédii nemuselo dojít. Jenže Konopáčová upozorňuje, že k případu se musely vypracovat posudky, které byly klíčové, kromě toho se měnila kvalifikac­e a to pak řízení vždycky protahuje.

Incident ve výtahové šachtě však nebyl jediným Danielovým proviněním. Rok předtím se s partou kamarádů vloupal do zavřené diskotéky Unico, kde ukradli alkohol, cigarety a džusy, celý interiér postříkali vodou z hasičské hadice. V lednu 2015 za to u teplického soudu dostal napomenutí s výstrahou.

V Teplicích se mluví o tom, že otec jako řidič kamionu byl neustále pryč a matka výchovu syna nezvládala. Nabízí se otázka, zda v tomto případě někdo něco nezanedbal. Oddělení sociálněpr­ávní ochrany dětí (OSPOD) má sledovat nepříznivé vlivy na děti, poskytovat rady a pomoc rodinám, případně rozhodovat o výchovných opatřeních. Teplický OSPOD nechtěl případ komentovat.

„Nezlobte se, ale kvůli věku dítěte, jemuž ještě nebylo 15 let, se k tomu vůbec nebudeme vyjadřovat. Navíc stále probíhá vyšetřován­í,“řekla vedoucí oddělení Martina Fialová. K poměrům v rodině se nechtěly vyjadřovat státní zastupitel­ství ani policie.

Čas plynul a agrese v chlapci narůstala. Vyvrcholil­a v noci na sobo- tu v zahrádkářs­ké kolonii na okraji Teplic. Zřejmě v pátek si do chatky rodičů přivedl patnáctile­tou spolužačku a v noci ji zavraždil. Pak z chatky odešel.

Dívčino tělo nalezla v sobotu ráno Danielova matka, když se šla náhodou podívat na zahrádku. Její syn mezitím zmizel. Šel k další kamarádce do nedalekého Proboštova.

K večeru se roznesla informace o vraždě a podezřelém. Dostala se i k rodině do Proboštova, která ihned vytočila číslo 158 a nahlásila policistům, že údajného vraha mají doma. Tam ho kriminalis­té zadrželi.

Tentokrát už oddělení sociálněpr­ávní ochrany dětí na nic nečekalo a sepsalo zprávu o jeho předběžném umístnění. Chlapec týž den putoval do zařízení pro děti s extrémními poruchami chování v děčínské čtvrti Boletice. Zda tam zůstane, rozhodne soud.

 ?? Foto Daniela B. z jeho dnes již zrušené facebookov­é stránky. ??
Foto Daniela B. z jeho dnes již zrušené facebookov­é stránky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia