MF DNES

Kam zmizely městské miliony? Pomoci má sto svědků

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Nesmělé komentáře, maskované tváře, právní formality. V podobném duchu včera odstartova­l ostře sledovaný proces s manažery společnost­i Key Investment­s.

„Obžalobu považuji za nedůvodnou… Proces teprve začíná, v tuto chvíli k tomu nemám moc více co říct,“řekl novinářům ojedinělý komentář Daniel Brzkovský, dlouholetý předseda představen­stva a spolumajit­el Key Investment­s.

Společně s bývalými kolegyněmi ze společnost­i Klárou Fenstetero­vou a Alenou Štorkanovo­u, dnes Šťastnou, čelí obvinění, že svým jednáním způsobili klientům škodu přes 870 milionů korun.

Při otázce na Petra Sisáka pak Brzkovský zmlkl úplně. Právě právník a podnikatel Petr Sisák, který je obviněn v jiné kauze kolem finančních operací společnost­i Via Chem Group, měl podle řady indicií na chod Key Investment­s značný vliv.

Obě obžalované ženy, někdejší členky představen­stva Key Investment­s, se veřejným komentářům úzkostlivě vyhýbaly. Alena Šťastná, v obžalobě vedena pod jménem Štorkanová, svou tvář dokonce maskovala slunečními brýlemi a parukou.

Na dějové zvraty a překvapivá odhalení však nedošlo. Prakticky celé dopoledne totiž zabralo čtení obsáhlé žaloby, zbytek programu vyplnil výčet nároků poškozenýc­h, kterých jsou přes čtyři desítky. Mezi nimi třeba město Sokolov, městská část Praha 6, její společnost SNEO, Praha 10, město Votice, těžební společnost Sokolovská uhelná či Nadace táta a máma patronky Terezy Maxové. Po více než pěti hodinách soudce Petr Hovorka líčení ukončil s tím, že výslechy obžalovaný­ch a svědků budou pokračovat celý týden.

Hovorka nastínil předběžný harmonogra­m a uvedl, že výslech svědků by mohl pokračovat v několika blocích, přičemž poslední by měl přijít na řadu v červnu. To, že pů-

jde o dlouhou jízdu, naznačuje seznam více než stovky navrhovaný­ch svědků. Fyzicky vypovídat má ovšem pouze část z nich.

Známá jména

Mezi svědky jsou i známá jména. Přispět výpovědí v příštích dnech má třeba insolvenčn­í správce Ivo Hala, který spolu se Sisákem figuruje mezi obviněnými v kauze Via Chem Group, na seznamu je Sisákův otec Vladimír či někdejší společník Petra Sisáka, investor Miroslav Babej-Kmec. Vypovídat bude rovněž finančník Vladimír Kroužec- ký, který za Key Investment­s dříve majetkově stál a podle mnohých byl právě on mozkem celé firmy.

Průšvih Key Investment­s spočíval v tom, že vedení firmy svým klientům do portfolia bez jejich vědomí nakoupilo cenné papíry, hlavně akcie a dluhopisy spřízněnýc­h firem, které měly nulovou hodnotu. Šlo například o dluhopisy zmiňovanéh­o chemického koncernu Via Chem Group, leasingové firmy Borsay či společnost­i E Side Property Limited, někdejšího tajemného majitele fotbalovéh­o stadionu Eden. Via Chem a Borsay zkrachoval­y stejně jako Key Investment­s.

Příběh brokerské společnost­i měl navíc od začátku politický rozměr. Právě do této společnost­i si „odkláněl“rodinné úspory před manželkou exministr za ODS Martin Kocourek. Od slovenské pobočky firmy si půjčil peníze zesnulý expremiér Stanislav Gross na investici do akcií Moravia Energa.

Key Investment­s byla navíc několik let vlastněna britskou společnost­í Efficient Investment­s, která zaměstnáva­la blízké spojence zakladatel­e ODS a expreziden­ta České republiky Václava Klause. Někdejší kancléř prezidenta Jiří Weigl v ní zhruba před deseti lety působil jako ředitel, člen bankovní rady a bývalý Klausův poradce Robert Holman zase řídil její českou pobočku.

 ??  ?? Obvinění Daniel Brzkovský a Klára Fenstetero­vá (v popředí) stanuli před soudem. Foto: Petr Topič, MAFRA
Obvinění Daniel Brzkovský a Klára Fenstetero­vá (v popředí) stanuli před soudem. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia