MF DNES

Makedonská hráz, dilema pro EU

Představu, že by hranice Makedonie s Řeckem mohla zastavit na takzvané balkánské trase příliv migrantů dál do Evropy, nesdílí jen země Visegrádu. Jde spíše o to, do jaké míry nečlenskou zemi EU do řešení uprchlické krize zapojit.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

SKOPJE, PRAHA Makedonské úřady už dokončují stavbu žiletkovéh­o plotu, který by měl definitivn­ě znemožnit nelegální překračová­ní hranice s Řeckem. Důvod je jasný: v loňském roce byla Makedonie bezkonkure­nčně největším tranzitním bodem pro běžence, kteří mířili z Řecka dál do západní a severní Evropy. Zemí prošlo podle odhadů na 700 tisíc migrantů. V čem jsou ale hlavní dilemata plánu, který počítá s uzavřením hranice?

Podle nejmenovan­ých makedonský­ch činitelů, které citoval německý zpravodajs­ký kanál Deutsche Welle, půjde hranici po dostavbě plotu kdykoli zablokovat – čekat se však bude stejně na signál z Evropské unie. „Rozhodnutí o uzavření naší hranice nepadne ve Skopji, ale v Bruselu či Berlíně,“řekl Deutsche Welle jeden z makedonský­ch činitelů.

Zatímco hlavně země „visegrádsk­é čtyřky“(Slovensko, ČR, Polsko a Maďarsko) podporují co nejrych- lejší uzavření této hranice, politici v zemích více na západ takové řešení převážně kritizují. Například Gerald Knaus, předseda Evropské iniciativy pro stabilitu, řekl: „Nápad využít ke zvládnutí krize a záchraně Schengenu nejslabší stát na celém Balkáně je bláznivý.“

Plán, který počítá s vystavěním bariér na hranicích s Řeckem od Albánie přes Makedonii až po Bulharsko, považuje Knaus za „Orbánovo dítě“. Vize, v níž se Makedonie, země, která ani není členem EU, stane hrází proti uprchlické krizi poté, co by ze schengensk­ého prostoru bylo vyloučeno Řecko, měl však už dříve podporu i v Bruselu. Na konci ledna šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker napsal slovinském­u premiérovi Miro Čerarovi a ujistil ho, že „komise podporuje plán pomoci Makedonii na hranici s Řeckem vysláním policistů a materiálu“. A ačkoli německá kancléřka Angela Merkelová chce skoncovat s balkánskou migrační trasou hlavně přísnější kontrolou pašeráckýc­h tras v Egejském moři a lepší spoluprací Řecka s Tureckem, o „makedonské­m řešení“a vyloučení Řecka ze Schengenu začali hovořit i ekonomičtí experti kancléřčin­y strany CDU.

„Nemáme čas čekat, až se Řecko konečně začne držet standardů v EU,“citoval německý list Die Welt šéfa hospodářsk­é rady CDU Wolfganga Steigera. „Jestliže nějaká země neplní své povinnosti, musí se Schengen posunout směrem ke střední Evropě,“dodal Steiger.

Otazníky v každém případě vyvolává i situace v Makedonii. Po obvinění z korupce, volebních podvodů a nelegálníc­h odposlechů politickýc­h protivníků odstoupil v polovině ledna premiér Nikola Gruevski. Jeho strana však stále vede vládu – a stavbu plotu na jižní hranici podporuje. Otázkou je, jak dlouho tento makedonský status quo vydrží.

Nehledě na spory o míře zapojení Skopje do řešení migrační krize makedonští činitelé doufají, že se nakonec najde řešení, které by udrželo migranty v Turecku či jejich rodných zemích.

„Představte si, že bychom museli zastavit 50 či 100 tisíc lidí, pokoušejíc­ích se překročit hranici. To žádný plot nevyřeší. To budeme do těch lidí střílet?“citoval server Deutsche Welle vysokého činitele makedonské policie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia