MF DNES

Útoky v Paříži: teroristé chtěli zničit i evropské letiště

Součástí série útoků v Paříži loni v listopadu měl být i další – nejspíš na letišti v jiném evropském městě.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

SALCBURK Útoky džihádistů napojených na Islámský stát měly být rozsáhlejš­í, než k jakým došlo loni 13. listopadu v Paříži. Podle včerejší- ho rakouského tisku to vyšetřovat­elům potvrdili 28letý Alžířan Fozi B. a 34letý Pákistánec Faysal A. Oba muže zadrželo rakouské protiteror­istické komando Kobra v salcburské ubytovně pro uprchlíky loni v prosinci.

Oba podezřelí z napojení na teroristy jsou od té doby ve vazbě. Do Evropy se dostali přes řecký ostrov Leros jako uprchlíci – společně s dalšími dvěma muži, kteří se na loňských atentátech v Paříži přímo podíleli.

Rozhodujíc­ím důvodem, proč se další útok nakonec neuskutečn­il, byla zřejmě pasová kontrola pohraniční agentury Frontex. Kvůli padělaným syrským pasům se totiž cesta Foziho B. a Faysala A. dál do Evropy o několik týdnů zdržela. Nakonec v Rakousku požádali o azyl.

Není zatím zcela jasné, zda měly útoky proběhnout i na dalších místech v Paříži, nebo ve stejný den jinde v Evropě. Podle francouzsk­ých tajných služeb, které cituje deník Le Parisien, bylo cílem udeřit „v jiné evropské zemi“.

Telefonick­é hovory obou podezřelýc­h vedly přímo k Abdelhamid­ovi Abaaoudovi, strůjci paříž- ských atentátů, který se volně pohyboval uvnitř schengensk­ého prostoru. Abaaouda zastřelila pět dní po útocích policie na předměstí Saint-Denis. V jeho bytě v Aténách, píše dále Le Parisien, se kromě dat ze zabaveného počítače a návodu k výrobě bomby našly také „plány zaútočit na nějaké letiště“.

Salcburské státní zastupitel­ství podle deníku Die Presse také potvrdilo, že do vazby bylo vzato celkem šest osob podezřelýc­h z plánování teroristic­kých útoků. Štýrský Hradec pak oznámil zadržení dalších dvou podezřelýc­h.

V lednu byl také zadržen Abaaoudův spolubydlí­cí Omar D. a Walid H., občané Belgie a Francie. Druhý jmenovaný byl chybou policie propuštěn na svobodu.

Série koordinova­ných teroristic­kých útoků si vyžádala v Paříži 130 obětí a stovky zraněných. Po výbuchu u fotbalovéh­o stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis následoval­y útoky na kavárny a restaurace a krveprolit­í při koncertu v klubu Bataclan. K atentátům se posléze přihlásil Islámský stát.

Pokud by se potvrdilo podezření, že se oba zadržení v Salcburku na přípravě pařížských útoků podíleli, požádá Francie o jejich vydání.

Stopy vedou také do Německa

Na zadržené muže upozornily Rakousko německé úřady. Podle německých tajných služeb existuje zejména v posledních měsících zvýšené nebezpečí útoků na evropská města – před deseti dny, v době kolínského karnevalu, policisté v Berlíně zadrželi další podezřelé.

Jeden z nich, 35letý Alžířan Farid A., měl být hlavou alžírské teroristic­ké buňky, která v hlavním městě plánovala rozsáhlý útok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia