MF DNES

Cesta po Evropě na vlastní kůži: kontrolují pasy i kufry

- Oldřich Mánert zvláštní zpravodaj iDNES.cz v Malmö

MALMÖ, PRAHA Vyrážím z pražského Florence na bezmála 1 200 kilometrů dlouhou cestu napříč čtveřicí evropských států do švédského Malmö. První zádrhel mě nečeká na česko-německé hranici, ale až u ber- línského mezinárodn­ího letiště. Autobus je policií naveden na jedno z parkovišť a na palubu vchází trojice lidí. Dva z nich mají na sobě vesty s označením celní správy. Doprovází je příslušnic­e policie.

Jeden z mužů vybírá od všech pasy a občanské průkazy a odnáší je do dodávky ke kontrole. Ptám se, co kontrola obnáší. Spokojit se musím se stručnou odpovědí: „Porovnávám­e je (doklady) s naší databází.“

K následné namátkové kontrole jsem byl s jedním dalším cestujícím vybrán i já. Musím otevřít všechny kapsy batohu. Veškerý obsah musí ven a já tak dávám nedobrovol­ně na odiv své spodní prádlo ostatním spolucestu­jícím. Vysvětlova­t musím, k čemu je mi podezřelá lahvička s dezinfekčn­ím gelem.

Po pěti minutách osobní prohlídka končí. Jeden z celníků se vrací do autobusu. Na postarší Češku volá, že potřebuje otevřít její kufr

Kontrola uložený v zavazadlov­ém prostoru. Stejnou procedurou musí projít také asi padesátile­tý Dán. Celková doba – přibližně 25 minut.

Podle Martina Pokorného ze společnost­i Bohemian Lines, jejíž autobusy jezdí na lince do Stockholmu, byl tento typ kontrol běžný už před uprchlicko­u krizí. „V jízdním řádu se počítá s určitým časem na případné celní nebo pasové kontroly,“říká.

V německém přístavu Puttgarden se naloďujeme na trajekt a kontrola nás čeká až v dánském přístavu Rödby. Dánsko ji zavedlo v reakci na obdobný krok Švédska na počátku roku. Dvojice policistů vchází do autobusu a žádá cestující o doklady. Zběžný pohled na jméno a fotografii: netrvá to ani pět minut.

Poslední kontrola přichází po přejetí mostu, který přetíná úžinu Öresund mezi Dánskem a Švédskem. Netrvá déle než pět minut.

Trable na trase Kodaň–Malmö

Druhý den mě čeká role lokálního cestujícíh­o. Chci vyzkoušet, jak kontroly zasahují do života místních, kteří využívají železniční spojení ze švédského Malmö do dánské Koda- ně. Směrem do Dánska mě žádné kontroly nezdržují, cesta přes most trvá příjemných 35 minut. V Kodani nasedám na vlak zpět. Vlaky směřující do Malmö však končí na kodaňském letišti. Tam musí všichni cestující vystoupit a přejít na jiné nástupiště. To je obehnáno plotem. Cestující míří koridorem ke kontrolám cestovních dokladů.

Čtveřice policistů během několika minut zkontroluj­e všechny cestující.

Po přesunu přes úžinu Öresund přijíždím na nádraží Hyllie. Vlak zastavuje na nástupišti, které je opět obehnané plotem. Kdo vystupuje, projde policejní kontrolou. Strážci zákona vstupují i do vagonů a opět kontrolují cestovní doklady. Zdržení dalších 15 minut.

Místním, kteří pravidelně cestují přes Öresund, kontroly notně komplikují život, byť je většina z nich bere jako nutné zlo při řešení uprchlické krize.

Volný průjezd přes hranice Schengenu je minulostí. Pod tlakem uprchlické krize mnohé evropské země zavádějí kontroly. A ty podle zkušeností reportéra iDNES.cz nejsou vždy příjemné.

 ?? Ve Švédsku po přejezdu mostu z Dánska. ??
Ve Švédsku po přejezdu mostu z Dánska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia