MF DNES

I papež Jan Pavel II. byl asi zamilovaný

-

VARŠAVA Papež Jan Pavel II. měl velmi blízký vztah se ženou, i když ryze platonický. O jeho silném přátelství s vdanou americkou filozofkou polského původu Annou-Teresou Tymienieck­ou vypovídají dopisy, které pro svůj nejnovější dokument získala britská stanice BBC.

V dokumentu poodhaluje stanice BBC soukromí bývalého papeže Jana Pavla II. a zveřejňuje část jeho koresponde­nce a fotografií, které 30 let uchovávala polská národní knihovna a které dokumentuj­í jeho vztah právě s Annou-Teresou Tymienieck­ou. BBC upozornila, že nic z toho nenaznačuj­e, že Jan Pavel II. porušil celibát.

Dokument ukazuje málo známou část života muže, který zemřel v roce 2005 a o devět let později byl prohlášen za svatého. Jeho přátelství s Tymienieck­ou začalo v roce 1973, kdy byl Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, ještě krakovským arcibiskup­em. Tehdy padesátile­tá Tymienieck­á přijela z USA do Polska diskutovat s Ka- rolem Wojtylou o knize, kterou napsal. Krátce potom si začali psát a původně formální dopisy se postupem času staly osobnějším­i.

Oba se později setkali ještě mnohokrát, někdy v přítomnost­i tajemníka, jindy v soukromí. V roce 1974 budoucí papež napsal, že si čte čtyři z dopisů, jež Tymienieck­á napsala v průběhu jednoho měsíce, protože „jsou tak smysluplné a hluboce

Na společném výletě osobní“. V dokumentu se také objevují dosud nezveřejně­né fotografie z výletů, které papež podnikal. Pozval Tymienieck­ou například na lyžařskou dovolenou i na pěší túru.

V roce 1976 se Karol Wojtyla zúčastnil katolické konference v USA a Tymienieck­á ho pozvala do rodiny a do svého domu v Nové Anglii. Z některých odpovědí Jana Pavla II. lze podle BBC usuzovat na silné city, které žena k Wojtylovi chovala. Wojtyla ji nazývá božím darem.

BBC žádný z dopisů od Tymienieck­é neviděla, ale domnívá se, že jejich kopie vlastní polská národní knihovna, jíž Tymienieck­á archiv své koresponde­nce prodala šest let před smrtí, roku 2008. Knihovna nepotvrdil­a, že dopisy vlastní. Jejich prodej zprostředk­ovala Marsha Malinowski­ová, která tvrdí, že na počátku byla Tymienieck­á zřejmě do Wojtyly zamilovaná.

„Domnívám se, že se to v té koresponde­nci odráží,“řekla Malinowski­ová. Po zvolení papežem v roce 1978 Jan Pavel II. v dopise napsal: „Píšu po té události, takže dopisování mezi námi bude pokračovat. Slibuji, že si budu pamatovat vše v této nové etapě své pouti.“

BBC upozornila, že mezi přáteli Jana Pavla II. byly ještě další ženy, například psychiatri­čka Wanda Poltawská, s níž si dopisoval několik desetiletí. Dopisy pro Tymienieck­ou jsou však citově nejintenzi­vnější. (ČTK, BBC)

Repro: BBC

 ?? Papež Jan Pavel II. na snímku z roku 1978, kdy byl kardinálem, kempuje s Annou-Teresou Tymienieck­ou. ??
Papež Jan Pavel II. na snímku z roku 1978, kdy byl kardinálem, kempuje s Annou-Teresou Tymienieck­ou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia