MF DNES

Černý den v Sýrii, údery ničily nemocnice i školy

-

DAMAŠEK Při útocích v syrských provinciíc­h Aleppo a Idlib, kde bylo včera zasaženo nejméně pět zdravotnic­kých zařízení a dvě školy, podle OSN zahynulo až 50 lidí. Další desítky lidí utrpěly zranění. V Idlibu se terčem úderu stala i nemocnice, kterou podporuje organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Svědek útoku ve městě Maara an-Numán v Idlibu řekl, že tamní klinika je zcela zničena a že mezi mrtvými jsou zřejmě všichni členové personálu, kteří byli na místě. Při zásahu, za který jsou podle arabské televize al-Džazíra odpovědná ruská letadla, přišlo o život nejméně sedm lidí. Číslo není konečné, neboť včera se stále ještě odklízely sutiny, které po čtyřpatrov­é budově zůstaly, a nejméně osm lidí se pohřešoval­o.

Podle zdrojů z MSF byla budova u Maara an-Numánu zasažena čtyřikrát při dvou těsně po sobě následujíc­ích útocích. „Vypadá to jako cílený útok na zdravotnic­ké zařízení a my ho co nejostřeji odsuzujeme,“uvedl vedoucí mise MSF Massimilia­no Rebaudengo. Po útoku se podle něj ocitne na 40 tisíc lidí bez přístupu k lékařské péči.

Dalších 14 lidí zemřelo a 30 utrpělo zranění ve městě Azáz, které turecká armáda už třetím dnem ostřeloval­a. O město bojují oddíly kurdských milicí YPG, které Ankara řadí k teroristic­kým organizací­m, zatímco USA je považují za spojence v boji proti radikálům.

Azázu se Kurdové zmocnili minulý týden. „Musí se z toho letiště stáhnout. Když to neudělají, postaráme se, aby to letiště nebylo použitelné,“řekl turecký premiér Davutoglu. Turci tvrdí, že nemocnici v Azázu zasáhlo sedm ruských raket.

Moskva zase obvinila Turecko, že napomáhá skupinám radikálů a ozbrojenců dostat se nelegálně do Sýrie a doplňovat řady hnutí Islámský stát a dalších teroristic­kých organizací. (ČTK, lan)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia