MF DNES

Jak si soudy nevědí rady se vztekem, až je to k vzteku

- — Luděk Navara

Vlastně to musel rozseknout až Nejvyšší soud, i když šlo o banální případ. Znáte možná podobný příběh ze svého okolí; řidička parkuje, lehce narazí do jiného auta a jeho šofér si to nenechá líbit. Začne nevybíravě nadávat, až si toho všimne jiný pán a zastane se jí. Nejspíš to neměl dělat, protože rozčilený řidič mu ulomí zrcátko a zalomí klíče v zapalování; zkrátka a dobře: škoda za dvacet tisíc. Zkrátka a dobře podruhé: soudy to vyhodnotí tak, že pán byl vrcholně rozčilen, což ho omlouvá, a odmítnou ho potrestat.

Zkrátka a dobře potřetí: druhý pán, který se zastal řidičky a měl poškozené auto, verdikt samozřejmě nechápe.

Nejspíš však věděl, že jediná předvídate­lnost v rozhodován­í tuzemské justice spočívá v nepředvída­telnosti jejího rozhodován­í. Jinak by se totiž mohl také rozčílit a poškodit třeba budovu soudu a spoléhat na to, že jej nepotresta­jí, protože rozčilení je přece rozčilení, že.

Možná tyhle úvahy rozčílí i vás a budete mít chuť někomu něco udělat a čekat, že vám to projde. Možná vás rozčílí něco jiného: couvání na parkoviští­ch v Česku a například také taková jízda po dálnici mezi Prahou a Brnem k tomu dávají bezpočet příležitos­tí. Možná právě soudce, který vydal ten překvapivý verdikt, měl při parkování podobnou zkušenost, možná právě v tom tkvěla jeho shovívavos­t s rozčilujíc­ím se pánem.

Jenže představte si, že by takto rozhodoval­y všechny soudy: kdo by hloubku a upřímnost toho rozčilení či vzteku měřil?

Měli bychom znalce, kteří by říkali „Tento pán byl rozčilen, toho netrestejt­e“a naopak „Tento pán byl podezřele klidný, dostane vyšší trest“?

Naštěstí si toho neobvykléh­o verdiktu všiml Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Poslal případ k Nejvyššímu soudu a ten rozhodnutí zrušil. Není ovšem vyloučeno, že to takhle skončilo jen proto, že si Zeman zachoval chladnou hlavu; kdyby se rozčílil, kdo ví, jak by to dopadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia