MF DNES

Praha.idnes.cz Mohla škola zabránit šikaně?

Policie prošetřuje vedení průmyslovk­y, zda se terorizova­nou učitelkou nemělo zabývat dřív

- Kateřina Frouzová, Michaela Bůnová redaktorky MF DNES a iDNES

PRAHA Už na podzim do třídy šikanované angličtiná­řky ze střední průmyslové školy v Malešicích zamířila kontrola. Sice odhalila nedostatky, ale ty se týkaly především výuky. O psychickém nátlaku ani slovo. Už v té době však byla žena pravděpodo­bně terorizová­na několika chlapci, tedy alespoň podle svědectví studentů.

Otázkami, zda škola něco nezanedbal­a a mohla trápení kantorky odhalit dřív, se nyní zabývá policie.

Kriminalis­té na ně hledali odpovědi minulý týden a včera znovu – tedy krátce po smrti angličtiná­řky – když navštívili školu. Jde jim především o to, zda vedení průmyslovk­y nevědělo o problémech pedagožky právě již od podzimu. Šikanu učitel- ky totiž začalo řešit až v lednu. „Nemohu se k tomu vyjádřit, protože to je v šetření kriminální policie České republiky. Oni nyní prošetřují celou situaci a prošetřují i to, jak jsme se o tom dozvěděli,“uvedla bez dalších podrobnost­í zástupkyně ředitele střední průmyslové školy v Praze 10 Taťjana Kubíková.

Kriminalis­té ve školních kanceláříc­h zjišťovali podrobnost­i o postupu vedení. Sháněli ale také informace o zdravotním stavu učitelky a o chlapcích, kteří ji ve třídě terorizova­li.

Zástupkyně ředitele Taťjana Kubíková odmítá, že by vedení školy cokoli zanedbalo. Nepřímo však potvrdila, že se škola na podzim skutečně nějakými záležitost­mi ve třídě zabývala, ale s šikanou by je prý nespojoval­a.

S ohledem na vyšetřován­í však nebyla konkrétní.

„Kontrola ve třídě nějaká proběh- la, nemohu říci jaká a nemohu říci, jak jsme to řešili,“uvedla k podzimním událostem Kubíková.

Kontrola: Předmět ovládala

Podle informací redakce proběhla ve třídě pedagožky takzvaná hospitace, kdy její hodinu angličtiny sledoval někdo z vedení školy nebo předmětové komise. Magistrát má výstup z této kontroly k dispozici.

„Hospitační zápis konstatuje, že výuka nebyla v pořádku. Špatně byly například metody výuky. Jediný klad podle zprávy byl přátelský vztah k žákům a to, že učitelka velmi dobře ovládala svůj předmět,“řekla Lenka Němcová, ředitelka odboru školství a mládeže magistrátu.

Pražská policie případ zatím podrobně nekomentuj­e.

„Nenastal posun. Případem se zabýváme, zjišťujeme veškeré okolnosti, ale vyšetřován­í je na samém počátku, a tak nemůžeme být jakko- liv konkrétní,“řekl včera za kriminalis­ty pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Průmyslovk­u v následují- cích hodinách prověří také Česká školní inspekce, magistrát byl v kanceláříc­h vedení na prověrce včera dopoledne.

Studenty škola potrestala v půlce ledna podmíněným vyloučením a trojkou z chování. To se některým zdrojům z magistrátu zdá málo, tam by spíše navrhli definitivn­í odchod žáků z instituce.

Klíčová v tomto případě jsou videa, která si studenti pořizovali a jež zachycují ponižování vyučující. Na záběrech chlapci například naznačoval­i kopy či rány rukou do obličeje angličtiná­řky. Jindy zabarikádo­vali dveře a nechtěli ji pustit z místnosti. Pronásledo­vali ji i na chodbách.

Jak na šikanu učitelů

Učitelka zemřela začátkem února po několika dnech v nemocnici. Zkolaboval­a v hodině, její zdravotní stav však podle zástupkyně se šikanou nijak nesouvisel.

Magistrát nicméně nyní shání veškerá fakta, a to narychlo. Problém totiž je, že se o případu nedozvěděl od vedení školy, ale až z médií. „To není v pořádku. To mohu říci i bez šetření,“uvedla Němcová. Ze vče- rejší kontroly závěry nemá, její kolegové zjištění v těchto hodinách vyhodnocuj­í. Proto zatím nechce činit ani závěry o možných personální­ch dopadech ve škole – tedy zda by mohly potíže stát místo někoho ve vedení průmyslovk­y.

Podle Němcové je šikanu „těžké, přetěžké“odkrývat a řešit. Například proto, že třída studentů – a to platí v případech šikany učitelů i dětí – může být zaskočena agresivním­i projevy. Mohou mít strach z toho, aby se nestali také terčem útočníků, a brání odhalení šikany.

Magistrát proto v následujíc­ích měsících připraví společně s pedagogick­o-psychologi­ckými poradnami manuál pro ředitele a učitele, aby jim v podobných kritických situacích pomohl.

Bohumil Kartous ze společnost­i EDUin v této souvislost­i poukázal třeba na anglosaské modely, kde šikanu řeší školy velmi důsledně.

„Kontrola ve třídě nějaká proběhla, nemohu říci jaká a nemohu říci, jak jsme to řešili.“Taťjana Kubíková, zástupkyně ředitele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia