MF DNES

Starostové jsou naštvaní na magistrát

-

PRAHA Starostové městských částí jsou stále více rozčarovan­í z toho, v jaké situaci se nachází hlavní město. Vyplývá to z ankety ČTK.

Podle radnic chybí vize směřování města a stabilní pravidla. Starostka Prahy 12 Daniela Rázková (KDU-ČSL / Změna pro Prahu 12) dokonce navrhla změnu struktury města, kdy by Praha byla kraj a městské části obce.

V Praze nyní vládne namísto jedenáctič­lenné pouze sedmičlenn­á městská rada, která nemá v 65členném zastupitel­stvu většinu. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e ( SZ, KDU-ČSL a STAN) se rozpadla loni na konci října. Od té doby jednotlivé strany neúspěšně jednají o vytvoření nové koalice. „Problém je, že magistrát nyní řeší pouze provoz města a není prostor pro strategick­é úvahy o rozvoji a také kvůli oslabenému vedení je vyšší moc na úřednících, což může být výhoda pro staré struktury a nevýhoda pro nová hnutí,“řekl místostaro­sta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). Souhlasí s ním starostové Prahy 1 či 14. Město podle starosty Černého Mostu Radka Vondry (TOP 09) „hasí pouze provozní průšvihy“.

Odtržení je krajní možnost

Diskusi o fungování města vyvolal výrok starosty Prahy 11 Jiřího Štylera o možném odtržení od Prahy. Magistrát podle něj nefunguje ve prospěch Pražanů. „Městské části nemají stejná práva jako obce jinde v republice. Nemůžeme vydávat vyhlášky, řešit parkování, volné pobíhání psů, herny, hluk, rušení nočního klidu a další důležité aspekty správy obce,“uvedl Štyler.

Odtržení Jižního Města je podle něj krajním řešením v případě, že krize na magistrátu bude pokračovat delší dobu. Rozkol na magistrátu přináší problémy i podle starosty Prahy 5 Radka Klímy (TOP 09). „Obtíže jsou v oblasti administra­tivy, protože současný stav narušuje běžný chod veřejné správy a vztah mezi magistráte­m a radnicemi městských částí,“uvedl. Mezi nejpalčivě­jšími problémy pak představit­elé radnic jmenovali třeba nakládání s majetkem či chybějící diskusi o rozdělení financí. (ČTK, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia