MF DNES

Cestující mění MHD. Chtějí více tramvají ve Vysočanech Fakta Tři modely

- Adam Váchal redaktor MF DNES

Přes tisíc konkrétníc­h návrhů, jak změnit MHD, poslali cestující organizaci Ropid. Ta v březnu představí tři modely velkých úprav veřejné dopravy.

PRAHA Po Sokolovské ulici by mělo jezdit více tramvají. Navrhují to samotní cestující.

Ti mají do 25. února možnost v rámci ankety, která je umístěna na sloupcích osmdesáti tramvajový­ch zastávek, zaslat organizáto­rovi dopravy Ropid své návrhy k chystaným celopražsk­ým změnám MHD.

Za posledních čtrnáct dní, co anketa běží, takto reagovalo více než 800 lidí, kteří zaslali zhruba 1 200 návrhů. Největší procento z nich se týkalo právě zmíněné Sokolovské ulice v blízkosti Poliklinik­y Vysočany. „Lidé by tam chtěli zavést ještě jednu tramvajovo­u linku. V dané oblasti cestující zmiňují spojení všemi možnými směry. Přes Libeňský most do Holešovic, na Vltavskou, přes Karlín na Florenc a dokonce i ve směru z Palmovky na Bulovku a do Kobylis,“popisuje zástupce ředitele Ropidu Martin Šubrt.

Organizace se proto lokalitou zabývá a ve dvou ze tří návrhů celopražsk­ých změn MHD, které v březnu představí veřejnosti, se zavede-

Nová tramvaj ním nové linky pracuje. Jezdit by měla od Nádraží Vysočany přes Balabenku a Palmovku na Libeňský most, dále přes Maniny a Vltavskou do centra na Václavské náměstí.

Velké množství dopisů na organizáto­ra MHD míří ze Spořilova. Tam jsou lidé rozděleni na dva tábory. První prosazuje přímé spojení tramvají na Karlovo náměstí, druhý naopak na Muzeum.

„Třetí je na pomyslném žebříčku nejčastějš­ích reakcí oblast Běle- hradské ulice, kde lidé poptávají přímé spojení mezi zastávkami I. P. Pavlova a Nádraží Vršovice,“dodává Šubrt.

Cestující velké změny nechtějí

Pražané však neřeší pouze to, po kterých trasách by měly tramvaje jezdit. Usilují například o to, aby některé spoje, které jezdí pouze ve všední dny, fungovaly nově také o víkendech.

To je třeba případ spojů číslo 6, které jezdí z Barrandova na Spořilov.

Většina lidí, kteří se k chystaným změnám MHD vyjadřují, usiluje o to, aby bylo úprav co nejméně. Odmítají naopak nejradikál­nější z chystaných variant – takzvaný vídeňský model. Podle něj by ubylo linek, množství tramvají by však zůstalo stejné. Posíleny by byly převážně páteřní linky, které vozí velké množství cestujícíc­h. Ti by však pravděpodo­bně museli často pře- Velké změny MHD se budou v první fázi týkat tramvají. Jejich jízdní řády i trasy se změní v červenci. Nyní mohou lidé zasílat své nápady na zlepšení hromadné dopravy. V březnu Ropid představí tři návrhy. K těm se budou následně vyjadřovat radnice městských částí. První návrh nese pracovní název konzervati­vní. Bude obsahovat řešení základních problémů, které se v tramvajové síti vyskytují. Rozsah změn nebude velký. Druhý z návrhů – příležitos­tný – by zamíchal s čísly tramvajový­ch linek výrazněji. Počítá totiž se zaváděním zcela nových spojů. Jeden takový by mohl brázdit koleje mezi Strašnicem­i a Palmovkou. Třetí varianta je nejméně pravděpodo­bná, zato nejradikál­nější. Jedná se o takzvaný vídeňský model. Podle něj by ubylo linek, množství tramvají by však zůstalo stejné. Přibylo by páteřních linek s krátkými intervaly.

stupovat a právě to pasažéři odmítají. „Cestující zejména zdůrazňují, že pro starší a hůře pohyblivé lidi není vhodné navyšovat počet nutných přestupů,“vysvětluje Šubrt.

Podle něj se najdou i lidé s opačným názorem, kteří vídeňský model prosazují kvůli výrazně kratším intervalům jednotlivý­ch spojů. Ropid však již dříve avizoval, že tato radikální změna je málo pravděpodo­bná. Úpravy, které se chystají na léto, by neměly být takto zásadní.

 ?? Lidé z Vysočan by chtěli zavedení nové tramvajové linky. A to třeba mířící přes Libeňský most do Holešovic. Vyslovili se tak v anketě, kterou pořádá Ropid. ??
Lidé z Vysočan by chtěli zavedení nové tramvajové linky. A to třeba mířící přes Libeňský most do Holešovic. Vyslovili se tak v anketě, kterou pořádá Ropid.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia