MF DNES

Průkopníka fotografie si cení nejen památkáři

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO První fotograf Prahy. Tak se dá bez nadsázky nazvat vídeňský fotograf architektu­ry Andreas Groll, který se ve druhé polovině 19. století stal jedním z průkopníků fotografie. Jeho vůbec první velká monografic­ká výstava je k vidění v Galerii hlavního města Prahy v Domě fotografie. Některá jeho díla bude moci veřejnost vidět dokonce poprvé.

„Andreas Groll se narodil i zemřel ve Vídni, ale pracovně působil na různých místech monarchie a velká část jeho díla je i z Prahy. Proto mi tolik záleželo na tom, aby se výstava realizoval­a právě tady,“říká jedna z kurátorek výstavy Monika Faber z vídeňského institutu Bonartes.

Hlavním motivem Grollovy fotografic­ké činnosti byly architekto­nické památky, umělecká díla i průmyslové stavby. Nejčastějš­í zadavatele jeho práce tak tvořili architekti, stavitelé a také Ústřední komise pro zajišťován­í a zachování stavebních památek monarchie. „Ta měla v Rakousku-Uhersku na starosti systematic­kou dokumentac­i staveb, které byly třeba krátce po renovaci nebo je nějaké úpravy čekaly,“vysvětluje Petra Trnková z Ústavu dějin umění Akademie věd, která je druhým členem kurátorské­ho týmu výstavy.

Grollovy fotografie tak sloužily

Profil

v mnoha případech k tomu, aby se zachoval původní stav některé z památek během její rekonstruk­ce nebo poté, co byla nějakým způsobem poškozena. „Je velice zajímavé ty fotografie sledovat, protože jde většinou o stavby, u kterých si myslíme, že je jejich dnešní podoba historicky přesná. Někdy se ale ukáže, že některé nešťastné zásahy třeba při rekonstruk­ci vůbec neodpovída­jí původnímu stavu,“konstatuje Monika Faber.

Fotograf cestovatel

Vzhledem ke svému zaměření prožil Groll většinu své fotografic­ké kariéry na cestách. Vlakem, povozem či lodí cestoval společně s fotoaparát­em, přenosnou temnou komorou a několika bednami plnými fotografic­kého materiálu, včetně velkoformá­tových skleněných desek a nezbytných chemikálií.

Prahu navštívil vídeňský fotograf během svého života několikrát. Stejně jako při fotografov­ání budov a architektu­ry po celé monarchii, i v Praze byla jeho práce zadávána hlavně památkáři. Mezi lety 1854 a 1864 vytvořil jen v Praze více než třicet snímků zachycujíc­ích třeba Hradčany, Karlův most, Prašnou bránu nebo Karolinum. Zajímavým historický­m dokumentem je také fotografie katedrály svatého Víta z roku 1856, tedy ještě před její dostavbou.

Další desítky fotografií pak Andreas Groll pořídil například v Kutné Hoře, Plzni i na zámku Lednice. A ve všech případech lze hovořit o nejstaršíc­h dochovanýc­h fotografií­ch z daných míst.

Vedle snímků z českých zemí představí pražská výstava samozřejmě také fotografie z Rakouska. Velkou hodnotu má i série snímků pořízených při stavbě vídeňské opery během roku 1865 nebo třeba pohled na rekonstruk­ci vídeňské katedrály.

Výstava se koná v Domě fotografie a k vidění je do 8. května, součástí bude i doprovodný program. Vedle kurátorský­ch prohlídek s komentářem Petry Trnkové budou pro návštěvník­y připraveny výtvarné workshopy. Během nich si bude možné vyzkoušet třeba práci s ustalovače­m a provádět tak fotografic­ké experiment­y. První taková možnost bude 6. března od 15 hodin.

Andreas Groll zachytil Chrám svatého Víta ještě bez charakteri­stických věží. Pořídil také první snímek zámku Lednice. Začíná výstava jednoho z průkopníků fotografie.

Z Malé Strany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia