MF DNES

Atletika, úplatky a doping. Nyní se bojí Keňa

- — Miroslav Němý

NAIROBI Atletická Keňa se aktuálně neblýská zlatou barvou vítězství, nýbrž je ve stínu tmavých mračen. Do černa je barví mix dopingu a úplatků.

„Atletika je pro nás národní téma, neboť nám přináší hodně hrdosti,“uvedl šéf svazu Isaac Mwangi. „Uděláme vše pro to, aby nás mohli reprezento­vat ti nejlepší a čistí.“

Jeho slova jsou reakcí na vlnu paniky: Mezinárodn­í antidoping­ová agentura (WADA) minulý týden už odmítla dál tolerovat, že Keňa nestíhá termíny pro opatření v boji s dopingem – a pohrozila zemi vyloučením z velkých akcí, což v roce 2016 znamená hlavně hry v Riu.

Aktuálně má Keňa dvouměsíčn­í ultimátum na nápravu a vše cílí na zdroj pýchy země. Na olympiádě v Londýně získala 11 medailí – jistě, všechny z atletiky. Historie státu je v tomto fantastick­á: byť Keňané na hrách dobyli (doslova) i sedm cenných kovů z boxu, atletika je jejich výsadou, o čemž svědčí celkem 79 medailí včetně 24 zlatých.

„WADA je nejvíc znepokojen­a tím, že se objevují zprávy o vydírání a úplatcích, které až strašideln­ě připomínaj­í poslední kauzu,“uvedl šéf agentury David Howman v narážce na Rusko. Tamní „chobotnice“způsobila, že Rusové nesmějí na soutěže a nejistá je i účast v Riu.

No a z Keni zní svědectví dvojice Joy Sakariové a Francisky Kokiové Manungaové: obě dostaly loni čtyřletý zákaz za doping, leč vypověděly, že jim zástupci keňské atletiky za 24 tisíc dolarů nabídli změkčení, případně zrušení trestu. Detektivov­é zároveň vyslýchali činovníky podezřelé z defraudace peněz od sponzora Nike (700 tisíc dolarů).

Oproti Rusku, jež kroky WADA pojímá do jisté míry jako spiknutí, se zdá, že africká běžecká supervelmo­c hodlá konat. „Učinili jsme zásadní kroky pro zadržení podezřelýc­h, této hrstky jednající za pomoci kompliců,“řekl generální inspektor keňské policie Joseph Boinnet.

Je vůbec otázkou, jak se v Keni testuje. Viz nedávný tweet kanadského olympionik­a Reida Coolsaeta, tou dobou zde trénujícíh­o: „Dopingovka a la Keňa. Upozornění den předem. Hodinová jízda na test v pět ráno. Budova plná olympijský­ch medailistů. Procedury vzdálené tomu, nač jsem zvyklý z Kanady.“

I to je střípek do mozaiky podezření. Od roku 2012 selhalo v testech 40 atletů Keni! „Pro chudší země je nemožné vykonávat dopingové testy tak, jak se má. Obvinění si žádají vyšetřován­í nezávislou komisí,“řekl Richard Ings, bývalý šéf australské antidoping­ové agentury.

Tohle možná Keňu straší nejvíce. A proto se možná rozeběhnou opatření, jež WADA dlouho vyžadovala. Keňa podle Mwangiho brzy schválí první antidoping­ový zákon a rozjet se má i práce místní antidoping­ové agentury ADAK, hospodaříc­í s částkou pěti milionů dolarů.

„Olympiáda začíná už brzy a my chceme tvrdě pracovat na tom, aby na medaile našich atletů nemohl nikdo ukazovat prstem,“řekl viceprezid­ent země William Ruto. „Chceme v Riu dělat to, co děláme vždycky. Vyhrávat ve velkém – a čistě.“

S prvním se počítá. To druhé bude muset Keňa dokazovat mnohem vehementně­ji než dříve.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia