MF DNES

Messiho finta. Neuctivá?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Bože, co to dělá? Stadion Barcelony zkoprněl, když Lionel Messi po rozběhu jen lehounce ťuknul do míče, který stál na penaltovém puntíku. Že by měl fenomenáln­í fotbalista vteřinové zatmění? Ale kdeže! Byl to jen originální trik, který připomněl, že Messi není sobec.

Nedělní penaltu proti Celtě Vigo nenapálil do sítě, čímž přišel o svůj 300. ligový gól, ale míč přihrál spoluhráči Luisi Suárezovi, kterému pomohl k hattricku.

„Vůbec jsem nevěděl, co ti dva provedou. Ale nepřekvapu­je mě to, protože Leo (Messi) pořád vymýšlí něco nového,“usmíval se obránce Jordi Alba.

Messiho fintu měl podle tajné dohody zakončovat Neymar, ovšem Suárez byl u míče rychleji.

Kdyby nešlo o nacvičený signál, mohla se Barcelona ztrapnit. Taky uslyšíte názor, jestli se barcelonsk­é hvězdy nezpronevě­řily férové hře a respektu k soupeři. Konzervati­vci řeknou, že takové věci se prostě nedělají. Zatímco gólman Álvarez bezmocně padal k zemi, kutálející se balon uklidil Suárez do odkryté branky. „Neřekl bych, že to bylo neucti- vé. Všichni vědí, že my se jako první snažíme respektova­t soupeře,“prohlásil kapitán Andrés Iniesta.

Zatímco Messimu do osobních statistik přibyla další neproměněn­á penalta, Barcelona i díky jeho kulišárně vyhrála 6:1.

Signály při standardní­ch situacích se ve fotbale používají často a různě. Prakticky denně se procvičují na tréninku a například bývalý reprezenta­ční kouč Karel Brückner je dokázal pilovat tak dlouho, až z toho byli jeho hráči nerudní. Současným ligovým fenoménem je Příbram, které se Messiho penaltová verze podařila na podzim.

„Bylo to vtipné,“glosoval trenér David Vavruška z pokořených Teplic. Záložník Pilík přiťukl míč pro střelce Bednáře a netradiční gól byl na světě. V příbramské­m podání to mělo jedinou chybu, neboť Bednář vběhl do pokutového území dřív, než se Pilík dotkl míče. Gól podle regulí neměl platit.

Ani Suárezova trefa nebyla košer. Střelec nakročil do šestnáctky těsně před přihrávkou, což se nesmí.

Fotbalová historie zná i jiné penaltové kuriozity. Za nejslavněj­ší moment se pokládá výmysl Johana Cruyffa z roku 1982, kdy rozehrál penaltu po levé ruce na Jespera Olsena. Ten mu balon vrátil a byl z toho gól pro Ajax. Soupeř z Helmondu zů- stal opařený a překonaný brankář si dal rezignovan­ě ruce v bok. Cruyff si musel dát pozor, aby trik neuspěchal a nedostal se do ofsajdu.

Nedělní fintu překvapivě ocenil i poražený trenér Eduardo Berizzo: „Netradiční, nikoli neuctivé. Útočníci Barcelony jsou nenasytní a každý z nich může dávat góly, jaké umí a jaké chce. Penalta byla regulérní, spíš mě mrzí, že jsme dostali šest gólů.“

Fotbalový svět je zase o jednu výjimečnou chvíli bohatší. Tím spíš, že ji vymyslel Messi. „Já bych si na to netroufl. Určitě bych u toho upadl,“pravil kouč Luis Enrique. Aby takový signál vyšel, potřebujet­e odvahu, vhodný moment i klidné nervy. To všechno Barcelona v 81. minutě měla. Před 11 lety totožný trik zkusili Robert Pirés a Thierry Henry z Arsenalu. Skončilo to fiaskem a snůškou posměšných nadávek od hráčů Manchester­u City. Pirés neposunul míč podrážkou, jak zamýšlel, a Henry se nedostal ke střele.

Mít nápad není všechno.

Mazané, či nefér? Lionel Messi vymyslel nevšední penaltu.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x AP ?? Trik a la Barcelona Překvapivě zahráli v neděli penaltu proti Celtě Vigo útočníci Barcelony: Messi míč jen posunul (snímek uprostřed) a střílel dobíhající Suárez (dole). Fakt, že gól platit neměl, jim radost nezkazil.
Foto: 3x AP Trik a la Barcelona Překvapivě zahráli v neděli penaltu proti Celtě Vigo útočníci Barcelony: Messi míč jen posunul (snímek uprostřed) a střílel dobíhající Suárez (dole). Fakt, že gól platit neměl, jim radost nezkazil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia