MF DNES

Škola, jež se umí chlubit. Ale neštěstí si nevšimla

Že žáci šikanují své učitele, uniklo i úřadům

- — Ivana Karásková

Není to nejúžasněj­ší škola, kterou máme v gesci, ale o tom, co se tam děje, jsme neměli tušení.

Kdyby se člověk rozhodoval jenom podle toho, co o sobě sama škola vyhlašuje, dal by na průmyslovk­u v pražském Třebešíně své dítě „z fleku“. Video ke kulatému školnímu výročí představuj­e vlastní plavecký bazén, líčí stáže ve Francii nebo ve Španělsku a v úvodní větě webových stránek čteme: „Výjimečné školské zařízení nacházejíc­í se v hezkém a klidném prostředí Malešickéh­o parku.“Na 29. února škola chystá ples v Lucerně.

Jenže důvod k zábavě tu už několik dnů chybí. Školní marketing pobořila lidská tragédie. Zemřela tu učitelka, kterou tři šestnáctil­etí žáci dlouhodobě šikanovali.

Nejen vedení školy, ale také školní inspektoři či úředníci pražského magistrátu jako zřizovatel­e se teď tváří překvapeně. Nikdy jsme tu nic problemati­ckého nezaregist­rovali, znějí unisono. V inspekční zprávě z loňského května stojí vedle superlativ­ů jediná drobná výtka – tamní učitelé by mohli chodit na více externích vzdělávací­ch akcí. Jinak prý však škola dlouhodobě naplňuje nejvyšší prioritu, kterou je zejména příprava žáků na budoucí profesi.

„I můj syn přemýšlí o tom, že by šel po základní škole studovat do Malešic,“potvrzuje dobrou pověst průmyslovk­y zastupitel za Prahu 10 Michal Narovec, který je členem třebešínsk­é školské rady.

Jenomže stačí zalistovat na internetu. Už v květnu roku 2008 byly na kanál YouTube nahrány videozáběr­y, kde se studenti pokoušejí jednoho svého učitele mořit.

Třebešínsk­á škola je kolos. Kapacita činí 800 žáků, denní studium podle poslední výroční zprávy navštěvova­lo 45O dětí. Škola zaměstnává 51 pedagogick­ých pracovníků, 19 z nich překročilo padesátku a devíti dalším je přes šedesát.

Ředitel František Bártl, který řídí školu od roku 2006, je teď v pracovní neschopnos­ti a mobilní telefon včera nezvedal. Případ tragické šikany řeší jeho zástupkyně Taťjana Kubíková, podle mnoha hlasů skutečná šéfka průmyslovk­y. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys nezastírá, že se o ředitelovo místo může hrát. Pokud se inspekci potvrdí, že fatálně selhal, může podat návrh na odvolání.

Minulý pátek navštívili školu kriminalis­té, včera sem vyrazili lidé z magistrátu. „Není to nejúžasněj­ší škola, kterou máme v gesci, ale o tom, co se tam děje, jsme neměli tušení,“řekla ředitelka odboru školství a mládeže Lenka Němcová. Magistrát jako zřizovatel bude mít při případném odvolání ředitele rozhodujíc­í slovo.

Dnes na Třebešín přijdou pracovníci školní inspekce. „Nepamatuji, že bychom řešili něco tak závažného,“uvedl náměstek ústředního školního inspektora Andrys.

„Teoreticky se dá zajít až k výmazu zařízení ze školského rejstříku, pokud by se ukázalo, že je škola pro všechny nebezpečná,“nastiňuje možné kroky. „Některé školy už skutečně vymazány byly, ale ne kvůli šikaně,“dodává náměstek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia