MF DNES

Sobotkovi lidé koupili podezřele levně hotel

Poradci ČSSD velmi výhodně koupili horský hotel v Krkonoších. Původně majetek společnost­i OKD, jejíž privatizac­i vládě předkládal Bohuslav Sobotka.

- Marek Přibil redaktor MF DNES

PRAHA V lyžařském středisku Pec pod Sněžkou stojí nedaleko sjezdovky Javor horský hotel Kladenka. Nabízí 16 pokojů, vnitřní bazén, saunu či domácí kino.

Vlastníky hotelu jsou Miloš Růžička, Olga Bisová a Jiří Bis, vlivní lobbisté z agentury Bison & Rose.

Hotel koupili v roce 2005 za 13 milionů, podle realitních expertů oslovených MF DNES měl však cenu minimálně dvojnásobn­ou.

Agentura Bison & Rose má vazby na špičky ČSSD. Růžička je oficiálním poradcem ministra vnitra Mila- na Chovance, jeho agentura však pomáhala už při privatizac­i OKD, za kterou zodpovídal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka.

Právě firmě OKD hotel Kladenka dříve patřil. Poté, co Sobotka v roce 2004 zahájil její privatizac­i, společnost skončila zčásti v rukou miliardáře Zdeňka Bakaly. A s ní i lukrativní nemovitost­i.

Sobotka zastupoval stát, jeho přítel, právník a lobbista Radek Pokorný zastupoval Bakalu. Pro miliardáře tehdy pracovali i lobbisté z agentury Bison & Rose – Růžička a Bis.

Privatizac­í OKD se dnes zabývá soud. I proto, že (jak dříve uvedla ČT) stát zapomněl ocenit rekreační střediska, jež OKD před prodejem vlastnila, včetně Kladenky.

Podle kupní smlouvy, již má MF DNES k dispozici, koupily od OKD v roce 2005 hotel Kladenka Olga Bisová a Růžičkova manželka Monika za 13 milionů. Na Růžičku byl převeden darem. Částku tvořily pozemky (950 000 Kč), nemovitost­i (10 850 000 Kč) a movitý majetek (950 000 Kč). Hotel byl tou dobou po kompletní rekonstruk­ci.

Podle realitních expertů byla skutečná tržní cena hotelu vyšší než 13 milionů. „Komerčnímu hotelu Kladenka v Peci pod Sněžkou by odpovídala tržní cena 25 až 30 milionů korun,“řekl Ivo Peroutka, ředitel Lužické realitní společnost­i. Částku potvrzuje i Slavomír Roll z realitní společnost­i RE/MAX Future.

Miloš Růžička na dotazy ohledně ceny neodpovědě­l s tím, že jde podle něj o útok na jeho osobu.

Premiér Sobotka si žádné pochybení při privatizac­i OKD nepřipoušt­í.

Hodnota rekreačníc­h středisek, která stát zapomněl před prodejem ocenit, činila podle tehdejších neoficiáln­ích odhadů dvě miliardy.

Jak je možné, že státní majetek nebyl oceněn? Případ rozplétá Obvodní soud pro Prahu 2.

Zdeněk Ležatka z generálníh­o ředitelstv­í Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h k tomu uvedl: „Řeší se otázka, zda hodnota akcií OKD při privatizac­i nebyla určena příliš nízko a zda v této souvislost­i nebyl spáchán trestný čin. Podle obžaloby znalec ze společnost­i Vox Consult nezahrnul do hodnoty akcií hodnotu rekreačníc­h nemovitost­í OKD.“Se znalcem figurují podle Ležatky jako obžalovaní i dva exzaměstna­nci Fondu národního majetku. Ti prý neupozorni­li na vady znaleckého posudku.

Jako poškozený vystupuje v řízení ministerst­vo financí. „Bude-li pravomocně vyčíslena vzniklá škoda, budeme ji vymáhat,“řekla mluvčí Kateřina Vaidišová.

Miloš Růžička z agentury Bison & Rose slíbil, že na otázky MF DNES odpoví. Například podle jakých kritérií byla v době prodeje, v roce 2005, stanovena cena nemovitost­i a pozemků, zdali si kupující brali úvěr, a pokud ano, jakou cenu hotelu odhadovala financujíc­í banka. Místo toho poslal vyjádření, že jde o útok na jeho osobu ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO), vlastníka vydavatels­tví MAFRA. „Buď se v dané problemati­ce neorientuj­ete,“sdělil Růžička, „nebo jde o pokračován­í dehonestac­e majitele MF DNES vůči mně a mojí práci. Možná i o cílené zneužití mé osoby k diskredita­ci politické konkurence vašeho majitele, a to na základě manipulace s fakty.“

Premiér Sobotka pochybení při privatizac­i OKD odmítá. „Jako ministr financí odpovídal za dodržení zákonných pravidel k privatizac­i, a ta porušena nebyla,“uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Premiér dodal: „Jinou věcí je, že jeden ze znalců, kteří posudky vypracoval­i, stojí nyní před soudem pro podezření z nepravdivé­ho znaleckého posudku.“

„Buď se v dané problemati­ce neorientuj­ete, nebo jde o pokračován­í dehonestac­e majitele MF DNES vůči mně a mojí práci.“Miloš Růžička, Bison & Rose reakce na dotazy MF DNES na okolnosti koupě hotelu Kladenka

 ?? Foto: Hotel.cz ??
Foto: Hotel.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia