MF DNES

Zemanovci spílali štábu ČT

-

PRAHA O rozruch se v sobotu odpoledne na pražském Klárově postarala skupinka příznivců prezidenta Miloše Zemana. Zasahovat musela i policie.

Začalo to přitom nenápadně. Kolem čtrnácté hodiny na místo dorazilo asi sto padesát lidí vyjádřit podporu Zemanovi a naopak nedůvěru vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Atmosféra začala houstnout, když demonstrac­i chtěl zachytit štáb České televize. Zeman, který se akce neúčastnil, televizi dlouhodobě kritizuje. A prezidento­vi příznivci to dali štábu rázně na vědomí.

Novináře obklopila skupinka demonstran­tů s vuvuzelami, začali jim hlasitě nadávat a vytlačovat je z místa. Vznikla i drobná strkanice. Skupinu od novinářů nakonec od- dělila asi desítka policistů. Řečníci, kteří na odpolední demonstrac­i vystoupili, vyslovili řadu požadavků. Vedle ukončení současné koaliční vlády to byl třeba požadavek na větší slovanskou vzájemnost nebo zrušení registru hrazených zdravotníc­h služeb.

Přidal se i Sládek

Na akci bylo možné zahlédnout některé účastníky z nedávných pražských protestů proti přílivu uprchlíků.

Nacionální témata byla patrná i na sobotní demonstrac­i. Podepsat na ní bylo možné petici za anulaci rozdělení Českoslove­nska, vystoupil mimo jiné někdejší republikán­ský poslanec Miroslav Sládek.

„Tady to není právní stát, protože jiné zákony platí pro nás občany a jiné zákony platí pro ty, kdo jsou ve vedení státu,“hřímal Sládek. A účastníky akce nabádal, že je nutné přistoupit od slov k činům a skutečně odstranit vládu.

Přidal se také k demonstran­tům, kteří předtím napadli štáb České televize. Její zaměstnanc­e označoval za „neumětely“a „lemply“.

„Ten kanál, který teď používá Česká televize, zprivatizo­vat a tyto peníze použít na něco rozumnější­ho,“nechal se za potlesku protestují­cích slyšet Sládek.

Kritiky se od dalších řečníků vedle představit­elů vlády dostalo také někdejšímu ministru zahraničí Karlu Schwarzenb­ergovi, Zemanovu protivníko­vi z prezidents­ké volby. (iDNES.cz, ole)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia