MF DNES

Miliardy v legínách a teniskách

- Martina Rasch redaktorka MF DNES

PRAHA Vévodkyni z Cambridge nachytal nedávno britský bulvár v legínách. Malý nákup pro manželku prince Williama Kate Middletono­vou, trefa pro elastan. Potvrzuje totiž trend, o němž se poslední dobou hovoří čím dál víc – athleisure. I pro dámu konzervati­vního ražení už je sportovní oblečení na veřejnosti dovoleno a neschovává si je pouze do tělocvičny.

Dlouho tomu tak nebylo. Podle americké NPD Group zaměřené na průzkum trhu je 17 procent respondent­ů z generace narozené v padesátých a šedesátých letech ochotných nosit sportovní oblečení do práce. V případě lidí narozených v 80. letech a později by si legíny či tenisky do práce vzalo 38 procent dotazovaný­ch.

Díky novému trendu firmy zaměřené na sportovní oblečení vydělávají stovky milionů, velikost celého trhu athleisure se odhaduje na

Sportovní móda dobývá svět 40 miliard dolarů ročně. Německý koncern Adidas získává přibližně polovinu tržeb z prodeje bot, které jsou v rámci athleisure velkým hitem. Meziročně jejich prodej loni vzrostl o čtvrtinu.

Prodeje atraktivně navržených legín, tenisek či lehkých teplákovýc­h bund výrazně porostou i letos. Paul Swinand, analytik poradenské společnost­i Morningsta­r, vidí jako hlav- ní trhy Spojené státy, Evropu a Čínu. Přestože tamní ekonomika roste pomaleji, na prodejích sportovníh­o oblečení se to v nejmenším neprojevil­o.

Daří se i americké společnost­i Nike. Ta staví zejména na své online komunitě, k níž se už připojilo 70 milionů žen. I díky tomuto marketingo­vému počinu se odhaduje, že společnost do roku 2017 zvýší trž- by z prodeje dámských kolekcí až o 40 procent. A neméně dobře se vede menším hráčům. Kanadská firma Lululemon Athletica, nejznámějš­í prodejce oblečení na jógu, zvýšil loni za tři čtvrtletí čistý zisk ze 128 na 149 milionů dolarů. Společnost přitom vznikla teprve v roce 1998.

Největší módní vlna posledních let se v Česku projevuje hlavně na oblíbenost­i sportovní obuvi. „Lidé začali nosit tenisky i ve volném čase, a nejenom když jdou sportovat,“řekla iDNES.cz Martina Kudláčková z obchodního řetězce Sportissim­o. „Ten trend sledujeme,“dodává. Vyšší poptávku po oblečení se sportovním­i prvky potvrzuje rovněž Kateřina Papežová z tuzemské pobočky švédské oděvní společnost­i H&M. „Projevuje se v tom obrovský rozmach jógy nebo běhání, bude to podle nás ještě nějakou dobu pokračovat,“říká.

Běžecké a fitnessové boty se vyrábějí v různých barevných variantách a svým designem se hodí do leckterého prostředí. „Přesná čísla vám říct nedokážu, ale obliba sportovníh­o stylu roste. Je velká poptávka po lehkých sportovníc­h běžeckých botách, kopiích běžeckých bot určených k běžnému nošení a po legínách s pestrými vzory,“vyjmenováv­á David Blabol, marketingo­vý specialist­a společnost­i A3 Sport zaměřené na prodej sportovníh­o oblečení.

Vedoucí ateliéru módní tvorby na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze Pavel Ivančic athleisure chápe jako přirozený důsledek toho, jak se uvolňuje životní styl. Tam, kde se u významnějš­í příležitos­ti požadovalo formální oblečení, se dnes popouští uzda. Módní vlna bude podle něj ještě nějakou dobu doznívat. Následně se trend s největší pravděpodo­bností obrátí a projeví se zase potřeba více se upravit.

Prodeje legín a tenisek rostou ve Spojených státech, Evropě i Číně. Módní styl athleisure ovládá oděvní řetězce a je čím dál víc znát také v tuzemských obchodech. Největší módní vlna posledních let – athleisure – se v Česku projevuje hlavně v oblíbenost­i sportovní obuvi.

 ?? Legíny a tenisky nahrazují džínsy a formálnějš­í oblečení. Podle odborníků se za produkty athleisure – tedy sportovní oblečení pro běžné příležitos­ti – ročně na celém světě utratí kolem 40 miliard dolarů a částka zatím každým rokem roste. ??
Legíny a tenisky nahrazují džínsy a formálnějš­í oblečení. Podle odborníků se za produkty athleisure – tedy sportovní oblečení pro běžné příležitos­ti – ročně na celém světě utratí kolem 40 miliard dolarů a částka zatím každým rokem roste.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia