MF DNES

Podle policie mohou za špatnou vodu dva muži

-

DEJVICE, BUBENEČ Po deseti měsících od doby, kdy přes čtyři tisíce obyvatel Dejvic a Bubenče onemocnělo kvůli kontaminov­ané vodě, má policie jasno v tom, koho bude za ohrožení zdraví lidí stíhat. Policie obvinila dva muže z obecného ohrožení.

Kriminalis­té kvůli případu zadali velké množství znaleckých posudků z různých oborů. „To je také jedním z důvodů, proč trvalo samotné prošetřová­ní víc než tři čtvrtě roku. Nicméně nyní můžeme konstatova­t, že se kriminalis­té dobrali jednoznačn­ého závěru,“uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie obvinila dva muže ve věku 60 a 54 let z obecného ohrožení z nedbalosti. Neupřesnil­a, jaká byla jejich role v případu. Kriminalis­té pouze konstatova­li, že muži uvedli obyvatele v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodrželi své povinnosti.

Celkem 18 tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče loni zůstalo bez pitné vody ve dnech od 24. do 28. května. Do vodovodu se dostaly koliformní bakterie a lidé nemohli vodu používat ani po převaření nebo pro ústní hygienu. Kvůli vodě kontaminov­ané bakteriemi a viry onemocnělo 4 144 lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocniční­m lůžku.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) měsíc po události uvedly, že kontaminac­i nezpůsobil­y splašky ze slepého kanalizačn­ího ramene, jak se nejprve spekuloval­o, ale průsak z kanalizace.

Sondy totiž odhalily nestandard­ní křížení vodovodníh­o a kanalizačn­ího řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizačn­í potrubí uložena pod vodovodním. Kanalizace pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. O křížení prý nebyla žádná zmínka ani v projektové dokumentac­i, ani v mapách. Podle PVK zřejmě vodovod i kanalizaci poškodily nedaleké stavební práce, mimo jiné stavby tunelového komplexu Blanka a developers­kého projektu Royal Triangle, a v poškozenýc­h místech se pak voda smísila. Stavaři to ale už dříve odmítli.

Kvůli kontaminac­i vody ve zmíněné oblasti hygienici nařídili povinné očkování dětí proti žloutence typu A. Lékaři naočkovali více než 1 400 pacientů. (ČTK, cen)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia