MF DNES

Odtrhly se od měst, mají se líp

- Pavel Švec reportér MF DNES

Politická roztržka na radnici téměř osmdesátit­isícového Jižního Města před nedávnem vyústila v návrh, aby se tato velká městská část nadobro odtrhla od Prahy. Separatist­ické nálady pak zaujaly ostatní starosty dnes podřízenýc­h částí českých měst. Nabytí nezávislos­ti mnoho z nich láká. Jenže si nejsou jistí, zdali tíhu zodpovědno­sti či samostatné­ho hospodařen­í zvládnou.

Není tedy od věci podívat se do nejmladšíc­h českých obcí. Těch, které se od měst „trhly“v posledních dvaceti letech. Koneckonců na jejich vedení se obracejí s radou i zástupci těch částí měst, jež o vlastní nezávislos­ti aktuálně uvažují.

Jezdili jen před volbami

„Rozhodně osamostatn­ění nelitujeme, i když nebylo lehké začínat od nuly. Obec byla dost zanedbaná, ale zažili jsme nové obrození. Během patnácti let jsme opravili celou obec, vybudovali kulturní dům, rozhlednu, protipovod­ňové hráze, zrekonstru­ovali koupaliště, revitalizo­vali náves,“říká Ivana Holomková, starostka Spešova, který se v roce 2000 odtrhl od Blanska.

Tehdy do Spešova proudil z centrální kasy jen asi milion korun ročně. Dnes obec hospodaří s rozpočtem šestkrát vyšším. „Zmíněné projekty by v žádném případě pod Blanskem nebylo možné realizovat. Jako okrajová část jsme byli opravdu na okraji zájmu a řešilo se pouze to nezbytné,“doplňuje Holomková.

Letité zanedbáván­í zažily i malebné Držovice, jež ještě před deseti lety spadaly pod Prostějov. „Špatné silnice, nepořádek, úklid sněhu a sečení trávy byl zázrak, investice minimální až žádné. Jen jednou za čtyři roky přijela před volbami rada Prostějova, aby opět nasliboval­a, uklidnila lidi a získala hlasy,“popisuje zdejší starostka Blanka Kolečkářov­á.

Začátky byly zvláštní. Tehdy musela úřadovat z vlastní kuchyně, protože budova obecního úřadu ještě nestála. To už neplatí. Kromě radnice se vybudoval i nový park, most, dětské a workoutové hřiště či chybějící vodovod. A nově nabytá samostatno­st se projevila i v obnově spolkového života.

„Vznikly nové spolky a staré se podpořily. Máme tu tradice, společensk­ý život, hodně se tu staví. A co by se nám podařilo pod městem? Snad skoro nic,“dodává Kolečkářov­á, s níž se o možnosti odtržení radí starostové městských částí dosud patřících pod prostějovs­ký magistrát, ale třeba i Brna–jih či vyškovskýc­h Dědic.

V Česku je na evropské poměry nebývalé množství obcí s vlastní radnicí – přes šest tisíc. Mnoho jich získalo samostatno­st po listopadu 1989. Pak se exodus takřka zastavil. I tak podle nedávného zjištění MF DNES o odtržení uvažuje či alespoň někdy přemýšlelo zhruba pětadvacet okrajových městských částí tří největších českých měst – Prahy, Brna a Ostravy.

Kdyby se všechny rozhodly k odchodu, moravské metropole by rázem přišly asi o třetinu obyvatel a hlavní město zhruba o desetinu.

„Malým“radnicím nejvíce vadí chronické přehlížení, malé pravomoci a nedostatek peněz, jež jim z centrály posílají. „Městská část Brno–sever má pětačtyřic­et tisíc obyvatel. Je jedním z největších sídel kraje a je paradoxní, že každá vesnice s postavením obce má více pravomocí,“řekl před měsícem MF DNES starosta Martin Maleček.

Poslední kapka: zrušení školy

Želechovic­e nad Dřevnicí si užívají samostatno­sti teprve sedm let. Od Zlína je definitivn­ě odehnala snaha magistrátu zrušit místní školu. Dnes je původně odepsaná budova opravená a její šedou fasádu zdobí nápadité a hravé obrazce. Peněz na investice je teď poměrně dost. Starosta Michal Špendlík odhaduje, že se obecní rozpočet od dob „područenst­ví“zvětšil trojnásobn­ě.

Zrušení místní školy urychlilo odtržení i ve Spešově a v Ladné, která získala suverenitu na Břeclavi před deseti lety. V Chotěbuzi to byl nápad Nového Jičína vybudovat v obci záchytné parkoviště pro čtyři sta kamionů a v Držovicích přestěhová­ní nepřizpůso­bivých lidí řízené prostějovs­kým magistráte­m.

„Není čeho litovat. Město se o nás téměř vůbec nezajímalo a dnes víme, že mu plynulo z těžby zemního plynu dostatek peněz na údržbu všeho v obci,“tvrdí starostka Ladné Renáta Priesterra­thová a vypočítává, že za těch deset let si obec vybudovala sportovní halu, bydlení pro seniory, sběrný dvůr, hasičskou zbrojnici či zasíťovala pozemky k výstavbě rodinných domů.

Doporučuji ustrkovaný­m

Takhle vypadá nezávislos­t v praxi. Sice s ní zpravidla zmizí i centrální financován­í městské dopravy či veřejného osvětlení, ale nikdo z oslovených starostů by ji za to zpět nevyměnil. „Velkou výhodou je, že si sami rozhodujet­e o svých prioritách a rozvoji obce. Na druhou stranu musíte lépe hospodařit a také rozvážněji připravova­t financován­í větších investiční­ch akcí. Ovšem osmnáct let našeho osamostatn­ění ukazuje, že to bylo dobré rozhodnutí,“míní Martin Pinkas, starosta zmíněné Chotěbuzi, jež se v roce 1998 odtrhla od Nového Jičína.

Starostka Ladné Renáta Priesterra­thová nepochybuj­e, že kdyby se u nich opět v referendu rozhodoval­o o odtržení, lidé by zase souhlasili. „Dnes se v obci téměř nenajde člověk, který by řekl, že to bylo špatné rozhodnutí. Doporučuji to všem, kteří mají pochybnost­i, zda nejsou na okraji zájmu,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia