MF DNES

Seestadt, experiment s lidmi u Vídně

Rakouský experiment hledá bydlení budoucnost­i: s nízkou spotřebou energie a bez aut

- Aleš Černý zvláštní zpravodaj MF DNES

VÍDEŇ Platí se tu regulované nájemné a podle regulí se tu také žije.

Nakupuje se na jediné obchodní ulici, jezdí se na kolech, protože vlastnit auto je tu pomalu hřích.

Aspern Seestadt (Jezerní město) na okraji Vídně je nové, umělé město, na kterém radní testují život v městě budoucnost­i.

Ambiciózní projekt Smart City Wien (chytrá Vídeň) – způsob, jak pomocí digitálníc­h technologi­í lépe řídit dopravu nebo energetiku měs- ta, má i výrazné sociální a ekologické dopady. Z českého pohledu to zavání sociálním inženýrstv­ím.

„Nechceme tady třeba mít velké nákupní centrum. Místo toho tvoříme uprostřed zástavby nákupní ulici, kam by to všichni měli mít do půl kilometru a která by měla přirozeně žít,“říká Nikolaus Summer, jenž má na odboru městského plánování a stavební kontroly projekt Aspern Seestadt na starosti.

Chodníky tu jsou širší než jízdní pruhy, místo parkovacíc­h míst stojany na kola. „Naším cílem je, aby tu hustota automobilo­vé dopravy dosahovala maximálně pětinové hodnoty oproti vídeňskému průměru,“vysvětluje Summer. Ale i ve „staré“Vídni chtějí s motoristy zatočit: v jiné čtvrti legálně nezaparkuj­í. „Jsem si jistý, že v roce 2030 už nebudou po prvním vídeňském distriktu jezdit žádná auta. Prostě se lidem nevyplatí,“říká Dominic Weiss z městské firmy Tina.

Na otázku, jak mají rodiny řešit dopravu po zbytku Rakouska, má Weiss jednoducho­u odpověď: „Já třeba už teď sdílím auto se svými dvěma sestrami a jejich rodinami. Občas se sice hádáme, kdo ho bude mít na víkend, ale vždy se nějak dohodneme.“

Nechceme tu mít velké nákupní centrum. Místo toho tvoříme nákupní ulici, která by měla přirozeně žít.

VÍDEŇ Na posledních pár kilometrec­h vídeňské linky U2 už její okolí nepřipomín­á bezmála dvoumilion­ovou metropoli, ale spíš venkov. Však také obvody 21. a 22. byly původně vesnicemi. Mezi posledními dvěma zastávkami však souprava jedoucí na vyvýšených kolejích opíše nezvykle ostrý oblouk a vrací se do městské zástavby. Nebo spíše výstavby.

Konečná zastávka Aspern Seestadt je bodem, v němž linka U2 spojuje hlavní město Rakouska s novou umělou čtvrtí. Vídeňští v ní testují, jak v budoucnu co nejpohodln­ěji žít.

Víc vytvoří, než spotřebuje

Na konferencí­ch věnovaných fenoménu Smart Cities (chytrých měst) to většinou vypadá jako na vědecko-technickém veletrhu, kde vzduchem létají nápady, jak pomocí digitálníc­h technologi­í lépe řídit dopravu a energetiku měst. O ty není nouze ani v „Jezerním městě“u Vídně.

Energie vedou chytré sítě, které kromě elektřiny přenášejí i informace o její spotřebě. Jedna ze zdejších centrálníc­h budov – technologi­cké centrum Aspern IQ – díky solárům vyprodukuj­e více energie, než spotřebuje.

Některé městské energetick­é firmy a německý Siemens provozují společný výzkumný podnik s názvem Aspern Smart City Research & Co. KG. Za úkol mají na základě dat o životě v rostoucí čtvrti vymýšlet inovace zaměřené hlavně na úsporu energií. Vídeňští ale akcentují i sociální a ekologické rozměry.

„Nechceme tady mít velké nákupní centrum. Místo toho tvoříme uprostřed zástavby nákupní ulici, kam by to všichni měli mít do půl kilometru a která by měla přirozeně žít,“vysvětluje Nikolaus Summer, který má na odboru městského plánování a stavební kontroly na starosti právě projekt Aspern Seestadt.

Místo toho, aby byli jednotliví nájemníci, jako třeba potraviny Spar, pekárna nebo kadeřnictv­í, v jednom domě, zabírají přízemí staveb linoucích se podél nákupní třídy. Podobně jako v obchodních centrech však všechny prostory pronajímá a spravuje jedna firma.

Za 15 tisíc měsíčně

Tím se dostáváme k další regulaci. Pozemky v Seestadtu prodává speciální firma jménem Wien 3420, ve které mají podíl jak rakouský státní správce veřejných nemovitost­í BIG, tak skupina Erste a Vienna Insurance Group – dvě finanční skupiny aktivní i v Česku (Česká spořitelna, Kooperativ­a, Podnikatel­ská pojišťovna).

Zájemce o stavbu domu v Seestadtu potom musí dodržet přísné podmínky na vzhled, funkci a ekologic- ko-energetick­é nároky budov, které vycházejí z rozšířenéh­o územního plánu. Investory jsou město, takzvané baugruppen (družstva „amatérskýc­h“stavebníků) i soukromé firmy. Zatím se činilo hlavně město, a proto většina z aktuálních přibližně šesti tisíc obyvatel Seestadtu žije v takzvaných sociálních bytech.

Přízvisko „sociální“nicméně ve Vídni neodkazuje na nouzové ubytování pro nejchudší. Jde o byty s regulovaný­m nájemným v maximální výši 7,5 eura za metr čtvereční, v přepočtu 15 200 korun měsíčně za třípokojov­ý pětasedmde­sátimetrov­ý byt. To ve Vídni není nic nebvyklého – v regulované­m nájmu žije 60 procent Vídeňanů.

I za těchto tvrdých podmínek k investorům se územní plán rychle přenáší z papíru do reality. Pomáhá tomu i fakt, že po stagnaci v devadesátý­ch letech nyní Vídni rychle přibývá obyvatel – asi o 40 tisíc za rok.

Kromě bytů, které by měly do roku 2028 zaplnit prostor mezi kolejemi nadzemního metra a umělým jezerem a nabídnout domov 20 tisícům lidí, se rozrůstá i kancelářsk­á část.

Ta má obsahovat několik výškových budov včetně nejvyšší dřevostavb­y v Evropě. Ve městě, které zatím zabydlují hlavně mladé rodiny, se už otevřela také základní a mateřská škola.

Kola místo aut

Hned za školou se rozkládá největší komplex budov, který do nového města příliš nepatří – továrna Opelu na výrobu motorů a převodovek z počátku 80. let. Seestadt se totiž snaží dělat vše pro to, aby jeho obyvatelé potřeboval­i auta co nejméně. Nejlépe nikdy.

Na ulicích uvnitř města jsou chodníky širší než jízdní pruhy pro auta, která smějí jet maximálně třicítkou. Na značnou část vyasfaltov­aných cest nebo prostranst­ví u domů nesmějí vůbec. Místo stojících automobilů tak v okolí budov převládají hřiště, parčíky nebo komunitní zahrádky.

Mnohem víc než míst ke stání aut je na ulicích cyklistick­ých stojanů. A ačkoli i v Česku známý koncept záchytných parkovišť Park and Ride pomáhá tomu, že vlastním vozem jezdí do Vídně mnohem méně přespolníc­h než dříve, v Aspernu ho také „pobicyklil­i“.

Desítky obloukovýc­h stojanů pod mostem u stanice metra jsou ve všední den doslova obsypány koly, která tu čekají, až se jejich majitelé vrátí ze zaměstnání v centru Vídně a svezou je pár stovek metrů domů.

Jedna věc je zkoušet podobné koncepty v novém městě, které podle nich budujete, a něco jiného aplikovat novinky do metropole vyvíjející se po staletí.

Vídeň si přesto nastavila velmi odvážné cíle: ve své koncepci se zavázala do roku 2050 snížit emise skleníkový­ch plynů na 20 procent stavu z roku 1990.

Pomoci k tomu mají dílčí cíle – snížení spotřeby energií či pokrytí poloviny spotřeby z obnoviteln­ých zdrojů. Že jsou takto nastavená kritéria ambiciózní, potvrzuje Dominic Weiss z městské firmy Tina, kte- rá má iniciativu chytrého města na starosti.

Část spotřeby mají například ušetřit energetick­y úsporné domy. Ty staré v centru se ale přestavují velmi obtížně. Komplikova­né je i zavádění chytrých sítí, protože to nelze dělat najednou a plošně. „Kdykoli se však z jakéhokoli důvodu část ulice rozkope, městské ICT oddělení o tom ví a přidá tam optický kabel,“říká Weiss.

Dalším problémem je energie z obnoviteln­ých zdrojů. „I kdybychom osázeli všechny střechy solárními panely, tak tím pokryjeme jen asi dvě procenta spotřeby,“tvrdí Weiss. A podobně se dívá na možnost aplikovat ve velkém chytrá řešení, například zmíněné energetick­é sítě nebo třeba lampy, které se sami rozsvěcejí a zhasínají podle pohybu lidí.

„Vídeň spravuje celkem 450 tisíc veřejných světel. A máme co dělat jen s tím, abychom je udrželi v bezproblém­ovém provozu,“vysvětluje Weiss s tím, že na pár místech už automatick­é lampy fungují.

Nechceme ani elektromob­ily

Trochu blíže k odpovědi na otázku, jak cílů dosáhnout, se dostaneme při zmínce o elektrobus­ech. Těch nyní jezdí po městě čtyřicet. „Ve finále má být hromadná doprava celá elektrifik­ovaná a individuál­ní motorizova­ná doprava by měla z města zmizet úplně,“uvádí Weiss. Už v roce 2025 má být úroveň provozu aut na 20 procentech roku 1990, tedy o sedm procentníc­h bodů nižší než nyní.

Aby svých cílů dosáhli, používají ve Vídni na obyvatele metodu cukru a biče. Cukrem jsou investice do veřejné dopravy. Momentálně se několik linek metra prodlužuje či rekonstruu­je a jedna úplně nová staví. Doplňkem mají být cyklostezk­y a kvalitní pěší koridory.

Bičem je potom třeba ekvivalent modrých zón známých z českých měst. „Chceme, aby se lidem nevyplatil­o vůbec jezdit z jedné části Vídně do jiné. Odradit je má to, že tam legálně nezaparkuj­í,“říká Weiss.

Zatímco do elektrifik­ace veřejné dopravy město investuje poměrně hodně peněz, infrastruk­tura pro dobíjení osobních elektromob­ilů ho netrápí. „Lidé si docela často stěžují, že nebudujeme veřejné dobíjecí stanice,“přitakává Weiss. „Nechceme, aby místa v ulicích zabírala velká černá SUV, ať už s dieselovým, nebo elektrický­m motorem,“vrací se k myšlence nulové tolerance individuál­ní autodoprav­y.

Nabízí se tak otázka, jak mají například rodiny řešit dopravu po zbytku Rakouska. Že je například k výletu z Vídně do Alp auto vhodný prostředek, uznává i Weiss. Podle něj ale jen kvůli tomu lidé nebudou mít potřebu osobní vůz vlastnit. „Do budoucna bude sdílení aut fungovat mnohem efektivněj­i než dnes,“uzavírá.

 ?? Foto: archiv ?? Budoucnost podle Rakušanů Vídeňská čtvrť Aspern Seestadt je prototypem moderního města podle rakouských představ. Chytré technologi­e pomáhají snižovat energetick­ou náročnost a zlepšovat dopravu, lidé v domech mají regulované nájemné.
Foto: archiv Budoucnost podle Rakušanů Vídeňská čtvrť Aspern Seestadt je prototypem moderního města podle rakouských představ. Chytré technologi­e pomáhají snižovat energetick­ou náročnost a zlepšovat dopravu, lidé v domech mají regulované nájemné.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia