MF DNES

Czechia. Opravdu nemáme větší problémy?

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Tak jsme si přeložili Česko do šesti jazyků a máme z toho povstání na vsi. To všechno jen kvůli tomu, že vedle poněkud nepraktick­ého dvojslovné­ho názvu naší země chceme do databáze Organizace spojených národů zapsat i oficiální název jednoslovn­ý. Česko. Možná to někoho tahá za uši, možná se někomu otevírá kudla v kapse, možná se to bude plést s Čečenskem, možná s Čínou. Někomu třeba s Čekou Felixe Dzeržinské­ho. Ale je fajn, když bude mít tato země oficiální jednoslovn­ý název, který mohou mnohem snadněji používat cizinci.

Jde jen o otázku zvyku. Generace, která teď chodí do školky, už s Czechií nebude mít žádný problém. A všechno to nakonec vyřeší sport, protože tak budeme mít jednoslovn­ý název naší země docela často na očích. Kdybychom se pojmenoval­i Czechland, bude to za dvacet let v zahraničí zcela přijatelný název, jako by se jím stal třeba Catland. Nebo Bobcatland.

Země prostě občas mění své názvy, nebo aspoň upravují. Ještě před pětadvacet­i lety jsme i my bývali jinou zemí. Byli jsme Českoslove­nskou socialisti­ckou republikou. Pak to byla ČSFR, obojí zkráceně Českoslove­nsko. A je snad Českoslove­nsko o chlup přirozeněj­ší slovo než Česko?

Po pravdě řečeno, obě slova jsou stejně přirozená, protože je vymyslel nějaký člověk. Jazyk je živý organismus, slova vznikají a zanikají, jako se rodí a umírají lidé.

A proto, prosím, neztrácejm­e s jednoslovn­ým názvem České republiky víc času, než musíme. Komu se nelíbí Česko, ať nadále používá název dvojslovný. Kdo s tím nemá problém, ať říká Česko. Přece si kvůli tomu nevyškrábe­me oči.

Jestli se má česká společnost dělit i na tak neuvěřitel­ně bezvýznamn­ých záležitost­ech, jako je zkrácený název státu, pak by bylo asi úplně nejlepší zemi rozdělit do mnoha drobných útvarů, aby byl spokojený každý okres. A když nebude spokojený ani každý okres, pojďme dál a rozdělme se do samostatný­ch měst a obcí. Snad pak budou konečně všichni spokojení s názvem svého bezvýznamn­ého ministáteč­ku. Jestli je to jediný možný způsob, jak utnout tuto směšnou při, pak rychle do toho,

Ale aby se pak všichni nedivili, až se budeme jmenovat Russia nebo Germany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia