MF DNES

Šéf policejní inspekce nastoupil k Langerovi

Bývalý ředitel GIBS Ivan Bílek pracuje pro vysokou školu CEVRO Institut

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA S přezdívkou „Langerův muž“se musel Ivan Bílek potýkat celé čtyři roky, po které vedl Generální inspekci bezpečnost­ních sborů. Spojení bývalého ministra vnitra Ivana Langera a Bílka coby šéfa organizace, která jako jediná může vyšetřovat policisty, ale i své vlastní lidi, vždy viselo ve vzduchu.

A důkazy o něm hledali i detektivov­é protimafiá­nského útvaru, když vloni na podzim v rámci akce Vidkun prohledali Langerův byt.

Poté, co byl Bílek donucen kvůli zmíněnému případu z GIBS odejít, by ÚOOZ důkaz o propojení Langera s Bílkem našel o poznání snáze. MF DNES zjistila, že někdejší šéfinspekt­or zakotvil coby pedagog na vysoké škole CEVRO Institut. V ní Langer působí jako šéf správní rady.

„Ivan Bílek je externím pedagogem vysoké školy CEVRO Institut. Prozatím se pedagogick­é činnosti věnuje ve formě vedení či oponování závěrečnýc­h prací s tematikou bezpečnost­ních sborů,“uvedl prorektor pro studium CEVRO La- dislav Mrklas. „Není vyloučeno, že se do budoucna zapojí i formou přímé výuky či organizace odborných konferencí,“dodal.

Sám Bílek na dotaz, zda tímto krokem nepotvrdil slova svých kritiků o propojení s exministre­m, opáčil, že se cítil ve službách státu nechtěný.

„Stát mi dal jednoznačn­ě najevo, že o mé služby nestojí, tak dělám to, co mě baví a co umím,“poznamenal Bílek ke svému novému angažmá. Dodal, že inspekce spolupraco­vala s CEVRO už od svého vzniku. Bílek pobírá měsíčně výsluhy téměř 70 tisíc korun. Exministr Ivan Langer na dotaz MF DNES neodpovědě­l.

Po Bílkově odchodu prožívá GIBS turbulentn­í období.

Nové vedení v čele s bývalým policistou Michalem Murínem zahájilo zásadní reorganiza­ci. Její součástí jsou i změny ve vedení krajských expozitur inspekce.

Podle informací MF DNES končí až na tři výjimky všichni šéfové krajských pracovišť GIBS.

Změna se dotkne mimo jiné expozitur v Ústí nad Labem, Hradci Králové, Českých Budějovicí­ch nebo Ostravě.

Stát mi dal jednoznačn­ě najevo, že o mé služby nestojí, tak dělám to, co mě baví a co umím. Ivan Bílek

Po akci Vidkun, jejímž cílem bylo odhalit propojení vysoce postavenýc­h policistů s mocnými postavami olomoucké politiky a byznysu, svlékla uniformu hned trojice vysoce postavenýc­h mužů zákona. Teď přišla na řadu další instituce, která v kauze hraje důležitou roli – Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Konec krajských šéfů

Inspekce, která mimo jiné vyšetřuje právě trestnou činnost policistů, prochází největší změnou od svého vzniku před čtyřmi lety – vyměnit by se měli až na několik výjimek všichni vedoucí třinácti expozitur, které má inspekce v krajích.

„Vím o tom. Tuším, že zůstanou asi tři. Počítám, že nám podrobnějš­í informace dají na komisi. Dozvěděla jsem se o tom přímo od některých vedoucích pracovníků GIBS,“uvedla místopředs­edkyně sněmovní komise, která GIBS kontroluje, Jana Lorencová (ANO).

Změny v inspekci nadto potvrdily MF DNES dva informovan­é zdroje blízké GIBS.

„Někteří si, pokud vím, podali žádost dobrovolně, většina z nich dosáhla potřebného věku, aby dostávali výsluhy,“dodala Lorencová.

Bílek: Tak jsem to chtěl

Jenže zatímco v bezpečnost­ní komunitě se o změně hovoří jako o zpřetrhání vlivu, který na inspekci údajně stále má její někdejší ředitel Ivan Bílek, sám sesazený ředitel tvrdí, že vlastně vše jde podle plánu, který za svého působení vymyslel.

„Jedním ze záměrů změn organizačn­í struktury a organizačn­ího řádu, tak jak jsme je připravili, byla i centraliza­ce trestního řízení a rozdělení vyšetřován­í a prověřován­í. Takže pokud by to bylo schváleno a tohle jsou dopady, tak je to správně,“uvedl Bílek.

Na vysvětleno­u: prověřován­í se nazývá prvotní část policejní práce – odposlechy, hledání důkazů a podobně. Do fáze vyšetřován­í vstoupí

případ až poté, co GIBS někomu sdělí obvinění.

Někdejší Bílkova pravá ruka, bývalý náměstek inspekce Dušan Brunclík, však tvrdí, že se GIBS k vedoucím expozitur zachovala stejně macešsky jako kdysi k němu. „Prostě jim zrušili místo jako mně. Když tam ti odvolaní vedoucí zůstanou, začnou přicházet o výsluhu, a tak raději odejdou,“říká Brunclík.

Jedna věc se však s novým vedením nezměnila. Inspekce stále není schopná veřejnosti vysvětlit, co se uvnitř děje.

„K organizačn­ím a personální­m otázkám inspekce komentáře ani informace neposkytuj­e,“zní odpověď mluvčí GIBS Radky Sándorové.

Svým přístupem se tak inspekce v tomto ohledu podobá spíše tajným službám než organizaci, která má za úkol mimo jiné chránit lidi před případným zneužívání­m moci ze strany policie.

Zásadní změna proběhla nedáv- no také v samém nejužším vedení GIBS. Novým náměstkem pro speciální operace (spadají pod něj například odposlechy) se začátkem dubna stal Milan Špaček, který v inspekci působil už v minulosti – tehdy ještě pod názvem Inspekce ministerst­va vnitra.

Před svým návratem pracoval u protikorup­čního útvaru, a jak upozornil deník Právo, byl členem týmu detektivů, kteří vyšetřoval­i kauzu advokáta Ivana Haly a miliar-

dáře Petra Sisáka. Ti jsou obvinění z machinací při insolvenčn­ích řízeních.

Na vysoký post v inspekci tak dosedl ve chvíli, kdy se vyšetřovac­í tým zcela rozložil.

Pro připomenut­í: kvůli únikům informací a neshodám s vyšetřovat­elem nakonec žalobce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze případ odebral protikorup­ční policii a přidělil ho krajské kriminálce v Hradci Králové.

 ?? Foto: ČTK ?? Co víte, pane exministře? Při raziích během akce Vidkun si policisté v Olomouci přišli i pro Ivana Langera. Nakonec ale z ničeho obviněn nebyl.
Foto: ČTK Co víte, pane exministře? Při raziích během akce Vidkun si policisté v Olomouci přišli i pro Ivana Langera. Nakonec ale z ničeho obviněn nebyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia