MF DNES

Turci: Zrušte víza, nebo smlouva padne

-

ŠTRASBURK Turecko včera zcela vážně pohrozilo, že dá k ledu uprchlicko­u dohodu s Evropskou unií, pokud Unie od června automatick­y nezruší víza.

Problém je, že Turecko se zavázalo ještě předtím splnit dvaasedmde­sát podmínek, z nichž několik zadrhává.

Včera se kvůli tomu na dálku rozpoutala palebná přestřelka mezi předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a tureckým premiérem Ahmetem Davutoglue­m. Ten před cestou do Štrasburku prohlásil: „Trvám na přesvědčen­í, že inšalláh, dá-li bůh, budeme osvobozeni od vízové povinnosti v červnu. Pokud ne, pak nikdo nemůže čekat, že Turecko bude dodržovat své závazky.“

Na to Juncker řekl: „Turecko musí splnit všechny zbylé podmínky pro udělení bezvízovéh­o styku.“

Dohoda s Tureckem, po níž se pronikavě snížil počet uprchlíků mířících přes tuto zemi volně do Řecka a odtud dál do Evropy, byla od počátku provázena skeptickým­i komentáři, podle nichž nevydrží dlouho, protože Turecko nesplní své závazky a naopak bude chtít od Evropy víc, než na kolik se zavázala.

Premiér Davutoglu včera prohlásil, že Turecku zbývá splnit už jen sedmnáct bodů.

Dohoda zahrnovala požadavky, jako je zabezpečen­í dokladů totožnosti, řízení migrace, dodržování základních lidských práv a zpětné přebírání migrantů. V jedné oblasti však nastal problém. Evropa spojila bezvízový styk s tím, že Turecko musí všem migrantům nesyrského původu, kteří budou vráceni z EU, umožnit požádat o turecký azyl.

Prozatím to mohou udělat jen Syřané. Když by Evropská unie nyní vracela nesyrské migranty, například Afghánce či Iráčany, porušovala by tím mezinárodn­í právo. To by se ovšem vyřešilo, jakmile by se těmto lidem dostalo možnosti žádat o azyl v Turecku.

Celkem jde o čtyři klíčové body, které podle evropských úředníků mají „daleko ke splnění“.

Ankaře se do nich nechce. Zcela logicky namítá, že by to ještě zvýšilo počet uprchlíků v zemi, kde je nyní už kolem 2,5 milionu Syřanů. To je víc než v kterékoli jiné zemi na světě.

Dohoda EU a Turecka předpoklád­á vracení migrantů, kteří od března připlují do Řecka z Turecka a nezískají evropský azyl. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 000 běženců. EU také penězi pomáhá Ankaře se zajišťován­ím uprchlíků na tureckém území. Má na to dát celkem šest miliard eur.

Včera Evropská komise oznámila poskytnutí další části těchto peněz na konkrétní projekty. Celkem 60 milionů eur je určeno na zajištění potravin, ubytování a lékařské péče pro lidi, kteří byli z Řecka vráceni zpět do Turecka.

Mezitím však mezi Evropou a Tureckem probíhá jakási tichá válka o pojetí lidských práv. Evropa kritizuje Turky za jejich nedodržová­ní. Zatímco premiér Davutoglu včera ve Štrasburku slíbil, že zásady evropského pojetí lidských práv se stanou páteří nové turecké ústavy, prezident Recep Erdogan prakticky ve stejnou chvíli v projevu v Ankaře tvrdě odsoudil evropskou kritiku jako provokaci a dodal, že „Evropa dnes potřebuje Turecko víc než Turecko Evropu“. Turci včera rovněž zadrželi reportéra německé televize ARD.

— Milan Vodička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia