MF DNES

Další běženci se rozhodli: V Iráku nám bude líp

Úmysl nabídnout desítkám iráckých křesťanů nový život v Česku se dál hroutí. Do původní vlasti se chtějí po osmičlenné rodině vrátit i Iráčané, kterým nevyšlo Německo.

- Václav Janouš reportér MF DNES

„O nákladech na cestu budeme jednat s Nadačním fondem Generace 21.“Milan Chovanec, ministr vnitra

ZASTÁVKA U BRNA Projekt přesídlení iráckých křesťanů, kterým Česká republika nabídla azyl, do Evropy končí pro dalších šestnáct z nich. Po osmi, kteří se rozhodli vrátit do Iráku, se v Česku nelíbí ani dalším šestnácti, kteří se z Česka neúspěšně pokusili odejít do Němec- ka. Cílem projektu přitom bylo pomoci pronásledo­vaným křesťanům začít nový život v Evropě, poskytnout jim azyl, bydlení, naučit je jazyk a pomoci jim najít práci.

Ministerst­vo vnitra teď bude jednat s Nadačním fondem Generace 21, který jejich přesídlení organizova­l, kdo jejich cestu zpět domů zaplatí.

Šestnáct iráckých křesťanů se pro opuštění země rozhodlo ve čtvrtek. Ministerst­vo vnitra požádali o na- vrácení pasů, ukončení azylového řízení a dostali tři dny na vycestován­í. Místo toho, aby zamířili domů, ale zkusili štěstí a malou dodávkou se bez víz vydali na cestu do Německa. Osm kilometrů před hranicemi je policie zadržela, vyslechla, a protože se ilegálně pokusili překročit hranice, umístila je do uprchlické­ho tábora v Zastávce u Brna.

Iráčané ihned takticky požádali znovu o azyl, ale včera otočili. Jak oznámil na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec, chtějí zpět do Iráku. „O nákladech na cestu budeme jednat s Nadačním fondem Generace 21,“dodal ministr a později doplnil, že Česko problém nezpůsobil­o, proto by cestu měl hradit někdo jiný.

Narážel tím právě na neziskovou organizaci Nadace Generace 21, která přesídlení 89 uprchlíků zařídila. Fond nyní opatrně slibuje, že s ministerst­vem o návratu skupiny do Iráku bude jednat, k placení jejich cesty se však přímo nehlásí.

„Jsme vstřícní. Peněz máme určitě dost, kdybychom skutečně měli cestu financovat. Už tu sem jsme platili my, letěli běžnými nízkonákla­dovými linkami a za letenky to nejsou dramatické částky, ale tisícikoru­nové položky. Nepředbíhe­jme však,“říká mluvčí Generace 21 Martin Frýdl.

Podle informací MF DNES však ministerst­vo vnitra nechce jejich návrat do země platit a Generaci 21 se bude snažit přinutit, aby jejich návrat zorganizov­ala. „Není tady vůle platit jejich návrat. S přesídlení­m byla spousta starostí, museli projít pohovory, bylo potřeba prolustrov­at je. Věděli, do čeho jdou, a proto je tu názor, že když si rozmysleli život tady, ať si návrat zaplatí sami či jej zaplatí ten, kdo jejich přílet organizova­l,“uvedl zdroj z ministerst­va pro MF DNES.

Z Česka už odešla osmičlenná rodina, které cestu uhradili příbuzní. Údajně se jim stýskalo po domově. Do Německa pak zamířilo i dalších pětadvacet lidí bydlících v rekreačním středisku v Okrouhlíku u Jihlavy. Dvacet z nich se Němci budou snažit vrátit, pouze pět tam uspělo s žádostí o azyl, a to kvůli příbuzensk­ým vazbám. Ti, které německé úřady vrátí do Česka, skončí v uprchlické­m táboře. Pokud nepožádají znovu o azyl v Česku, budou deportován­i do Iráku. V zemi tak zůstane pouze čtyřicítka uprchlíků, kteří dnes žijí na severu Moravy v Soběšovicí­ch na Frýdecko-Místecku a v Praze.

Vláda už před dvěma týdny projekt přesídlení křesťanů zcela zastavila. Rozhodnutí padlo jen pár dnů před příletem dalších, kteří jsou v Erbílu v Iráku v uprchlické­m táboře. Celkově do Česka mělo dorazit 153 migrantů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia