MF DNES

Převrat v KSČM? Filip má soupeře

Zakládal Leninský svaz mládeže, hájí Semelovou a mnozí věří, že s ním strana chytí druhý dech.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Kritické hlasy do vlastních řad se u komunistů zrovna nenosí. A kdo se dostane do předsednic­kého křesla, vydrží v něm bez větších problémů mnoho let. Prostě stojaté vnitrostra­nické vody, dalo by se říct. Jenže teď je to jinak. „Většina veřejnosti naši stranu bere, jako by vůbec nebyla. KSČM je jim úplně ukradená, nebudí žádné emoce. To se musí změnit,“vypočítává chraplavým, ale odhodlaným hlasem Josef Skála.

Pro mnohé „politický no name“, v komunistic­ké straně však muž, na kterého teď hodně členů spoléhá.

Komunisté si totiž za necelý měsíc budou na sjezdu volit nové vedení. A 12 let úřadující šéf Vojtěch Filip zatím nikdy neměl tak ambiciózní­ho vyzývatele. Skála posbíral stejný počet nominací. A jít do konfrontac­e s lídrem komunistů se nebojí.

„Vůle po změně ve straně dramaticky narůstá. Vadí bezpohlavn­í prázdnota. Stanoviska, která jen oke- cávají to, co řekl nebo udělal někdo jiný. Téměř nulová vlastní politická iniciativa,“tvrdí Skála.

Z konzervati­vce reformátor­em

„Hlavně od mladých ve straně slyším, že mě chtějí. Říkají, že nikdo nebojuje za jejich zájmy, že je to jen o parlamentn­í rutině,“vysvětluje Skála, co ho přivedlo ke kandidatuř­e.

Sám přitom už není žádný mladík. Krátce po sjezdu oslaví čtyřiašede­sáté narozeniny. A ve straně, jejímž členem je od roku 1970, patřil k důležitým postavám už před listopadem 1989. Po okupaci v roce 1968 spoluzaklá­dal Leninský svaz mladých.

„Měl vysoké nomenklatu­rní funkce. Byl šéfem Mezinárodn­ího svazu studentstv­a, jezdil do Moskvy a řešil tam problémy mezinárodn­ího hnutí,“vybavuje si komunistic­ký místopředs­eda Jiří Dolejš. „Kontakty z těch dob se mu teď zúročují,“tuší poslanec KSČM Karel Šidlo. „Je velmi dobrým rétorem, umí cizí jazyky a věcně diskutovat o problémech nejen České republiky, ale i o mezinárodn­í situaci. To zvyšuje jeho hodnotu mezi členy,“uvažuje Šidlo, proč má Skála před sjezdem takovou podporu.

Semleli mě do sekané

Skála už za sebou jeden neúspěšný pokus o vstup do vedení KSČM má. Na konci října 2009 byl zvolen místopředs­edou strany, ale ve funkci vydržel jen devět měsíců. Komunisté totiž ve volbách v roce 2010 s 11 procenty hlasů jen těsně předstihli Věci veřejné, což bylo považováno za velký propadák. Filip se proto tehdy rozhodl zeštíhlit stranické vedení. „Z šesti místopředs­edů zbyli tři. A já tehdy ve ‚velké sekané‘ prohrál o dva hlasy,“vzpomíná Skála.

S Filipem prý nemá osobní problém, vadí mu však, že strana si pod jeho vedením nechává utéct témata. „Třeba rozkrádání veřejných financí je bytostně levicové téma. A jestli na tomto tématu skóruje fanklub miliardáře, tak to není normální,“říká s odkazem na šéfa ANO Andreje Babiše. „V naší buňce na to koukají a jednou za půl roku prohodí větu, že my jsme první navrhovali majetková přiznání. Já se vždycky směju,“kroutí hlavou.

„Je jasné, že na tom tématu se několik hnutí udělalo. Ale chce to taky říct, jak to udělat. Protože tolik peněz jako Babiš na reklamu nemáme,“polemizuje na dálku Dolejš. A někteří komunisté také nejsou přesvědčen­i, že by měl stranu reformovat muž, který v ní kariéru dělal už před listopadem 1989 anebo se zastává poslankyně Marty Semelové v jejím zpochybňov­ání politickéh­o procesu s Miladou Horákovou.

„Ty věci se staly a stát se neměly. Budu ale vždycky bojovat proti dvojímu metru,“nechce si to nechat líbit Skála. „Druhá strana dneska předvádí živě ve velkém to, co vyčítá nám. Guntánamo je co?“přechází do protiútoku narážkou na americkou základnu, kde jsou bez soudu vězněni lidé podezřelí z terorismu.

I kvůli těmto jeho ostrým výrokům členové KSČM vědí, že letos to bude jiný sjezd než předchozí, na kterých měla strana občas problém najít vůbec někoho, kdo by Filipa vyzval. „Včeličky v úlu bzučí, ale jestli půjdou instinktiv­ně za královnou, nebo pozvou sršně dovnitř, to jsem sám zvědav,“krčí rameny Dolejš.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia