MF DNES

Nárok na školku? Ale jinde, než rodiče chtějí

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

BEROUN Tomášovi jsou čtyři roky a bydlí v Berouně. Máma je s ním zatím doma, a tak do školky ještě nechodí, i když už se těší. K zápisu půjde příští rok, už jako předškolák. Kam, to ještě není jisté. „Nejspíš do Prahy, jinak bych to z práce nestíhala včas,“uvažuje jeho maminka. Pro Tomáše by se jako pro předškolák­a mělo místo najít.

Od příštího roku to může být jinak. Novela školského zákona, o které aktuálně jedná Senát, totiž počítá s tím, že nárok na místo ve školce nebudou mít jen předškolác­i, ale postupně i děti mladší – od roku 2020 i dvouleté. Zaručit, že místo dostanou, má podle ministryně školství Kateřiny Valachové zavedení spádových oblastí pro mateřské školy.

Fungovat to má stejně jako u škol základních. Každé dítě má mít podle bydliště určenou spádovou školku, kde má dostat místo za všech okolností. V příštím roce tento nárok budou mít děti pětileté, o rok později také čtyřleté a pak i tříleté a dvouleté. Rodičům má přitom zůstat možnost přihlásit dítě jinam. Ministryně Valachová je přesvědčen­á, že bez spádových oblastí zůstane nárok na školku jen na papíře. „V minulých letech rodiče také nárok měli, nebylo ale na kom ho vymáhat,“komentuje zkušenosti z minulých několika let Valachová.

Školka blízko zaměstnání

Při zápisech do mateřských škol by to znamenalo změnu v prioritách. Pokud kapacitu školky naplní místní děti, kterým by obec musela místo zaručit, měly by předškolác­i jako Tomáš, kteří mají přednost dneska, prostě smůlu. Místo by pro ně však zaručeně bylo v Berouně.

Obce, které se zavedením spádových oblastí nesouhlasí, ale upozorňují na to, že školku si rodiče vybírají jinak. „Řídí se tím, aby to měli blízko do práce, na rozdíl od základní školy, kde většinou volí školu blízko domova, aby dítě bylo samostatné,“říká Ivan Langr, náměstek pro školství na liberecké radnici.

Výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek upozorňuje i na problémy, které to přinese obcím. Ty by musely blokovat místa ve školkách pro místní děti a přespolní děti odmítat. Pokud by šly místní jinam, musely by dotovat provoz polo- prázdné školky. Čím menší školka, tím obtížněji by se dalo dopředu odhadovat, jak to u zápisu dopadne. Nebo umístit děti, které patří do spádové oblasti a přijdou po zápisu.

Námitky obcí včera vyslyšel školský výbor Senátu. Odhlasoval pozměňovac­í návrh, kterým by obce spádovou oblast u školek mohly, ale nemusely stanovit.

„K tomu, abych mohla zaručit nárok na místo ve školkách pro čtyř- a tříleté děti, spádové oblasti potřebuji,“zlobí se Valachová.

To, jak tento spor dopadne, už příští rok ovlivní zápisy do školek u tisíců předškolní­ch dětí, zejména v těch regionech, kde je o místa ve školkách stále nouze.

Dnes mají při zápisu do školky přednost předškolác­i, od příštího roku by mohla rozhodovat adresa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia