MF DNES

Ředitel muzea skončil. Zaměstnáva­l i politiky

- Jana Ustohalová redaktorka MF DNES

BRNO Dlouholetý ředitel Moravského zemského muzea (MZM) Martin Reissner, kterého minulý týden ministr kultury na hodinu odvolal, zaměstnáva­l za podivných okolností bývalé politiky.

Například svoji bývalou nadřízenou Barboru Javorovou. Partnerka bývalého primátora Romana Onderky (ČSSD) byla náměstkyní primátora pro kulturu za KDU-ČSL v době, kdy byl Reissner šéfem magistrátn­ího odboru kultury. Začátkem dubna nastoupila jako dokumentá- torka v muzejní knihovně. MF DNES má však k dispozici fakturu z ledna, kdy na její jméno muzeum pořídilo počítač. Konkurz přitom vyhrála až koncem února.

Mluvčí brněnského MZM Eva Pánková uvedla, že Javorová pracovala v instituci už několik měsíců předtím jako dobrovolni­ce zdarma. Skenovala dokumenty. „Dle protokolů z výběrového řízení byla jednomysln­ě nejlepší. Místo bylo vypsáno na poloviční úvazek,“sdělila Pánková. Dodala, že pokud by konkurz vy- hrál někdo jiný, byl by Javorové „dobrovolni­cký“počítač převeden na něj. Vyjádření Javorové ani Reissnera se včera nepodařilo získat, nebrali telefony.

Podobně jako Javorová pracoval pro muzeum nejdříve dobrovolni­cky také Ladislav Filipi, bývalý starosta městské části Řečkovice za ODS. Ředitel Reissner už dříve uvedl, že Filipi nebyl a není zaměstnanc­em a měl s muzeem dohodu o provedení práce. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) Martina Re- issnera minulý čtvrtek odvolal oficiálně pro ztrátu důvěry. Podle lidí obeznámený­ch se situací byl však hlavním důvodem Reissnerov­a odchodu sílící tlak na ministra kvůli vyhozené vědkyni Martině Galetové. Mezinárodn­ě uznávaná antropolož­ka dostala předloni výpověď těsně po návratu z rodičovské dovolené a dosud se s muzeem soudí. Reissner také odmítl přijmout grant na její jméno a MZM, nejstarší a druhé největší muzeum v Česku, tak přišlo víc než o dva miliony korun.

Šéf Moravského zemského muzea přijal za podivných okolností přítelkyni bývalého primátora a svoji někdejší nadřízenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia