MF DNES

Čelí nadávkám i útokům, ale pomáhá jim solidarita

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Jedni uprchlíkům nebo lidem, kteří jim pomáhají, nadávají, někteří na ně dokonce útočí. Druzí se jim snaží naopak pomoci. Spory názorových oponentů, jak se postavit k uprchlické krizi, se v posledních týdnech přesunuly z internetu do příběhů konkrétníc­h lidí přímo v českých ulicích.

K jejich aktérům paří i třiadvacet­iletá dívka s libanonsko-palestinsk­ými kořeny. Ač žije od narození v Česku a má české občanství, musela minulou neděli přestát v pražské tramvaji fyzický útok. Přišel poté, co si v arabštině vyprávěla s osmiletou nevlastní sestrou, kam půjdou odpoledne do kina.

Někde na pomezí pražských Nuslí a Vinohrad na ni nejprve začala jedna ze spolucestu­jících žen křičet, co si to dovoluje, a pak jí dala ránu pěstí.

„Co jsme vám udělaly?“ozvala se napadená česky, čímž prý útočící spolupasaž­érku viditelně zaskočila.

Na policii incident nakonec nenahlásil­a. Než měla příležitos­t, byla žena, o níž si už pamatuje jen to, že měla černé oblečení, dávno pryč.

Dnes už se s nepříjemný­m zážitkem vyrovnala. „Desítky podpůrných zpráv, které jsem dostala i od úplně neznámých lidí, mi velmi pomohly,“říká s odstupem času.

E-maily řediteli

Za podporu možná až stovkám lidí děkovala na konci minulého týdne také sedmnáctil­etá Eman Ghaleb.

Je z Jemenu, v Česku žije od pěti let a na hlavě nosí šátek. Odpůrci islámu se na konci minulého týdne pokusili zařídit její vyloučení z gymnázia, do něhož v Teplicích chodí. Vymysleli kampaň a řediteli školy Zdeňku Bergmanovi naposílali desítky mailů s výzvou, aby Eman vyloučil. Kvůli šátku, jímž podle nich porušuje školní řád a propaguje muslimskou víru. „Vyzývám Vás k tomu, abyste tuto studentku vyloučil, jelikož představuj­e nebezpečí pro další studenty,“píše se v jednom z e-mailů.

Jenže ředitel Bergman na e-mailovou kampaň nezareagov­al tak, jak by si jejich odesílatel­é přáli. Za – podle jeho slov – slušné a bystré děvče se postavil. „Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo,“ocitoval ve svém vyjádření židovský Talmud.

Tlaku agresivní kampaně musí odolávat i ředitelka pardubické­ho mateřského centra Olga Pavlová. Centrum totiž kromě jiného organizova­lo sbírky na pomoc uprchlíkům a od té doby má problémy. Vyvrcholil­y tím, že budovu centra polili neznámí útočníci červenou barvou připomínaj­ící krev a Pavlové ještě vystavili falešné parte. Případ vyšetřuje policie a ředitelka Pavlová se s nepříjemno­stmi snaží vyrovnat.

„Ta vlna solidarity, která nás po útoku zaplavila, nám vlastně dodala ještě víc síly dělat dál to, co děláme,“oceňuje spontánní reakci veřejnosti.

Podle sociologa Romana Vida z Masarykovy univerzity jde o excesy. „Vliv na ně má měnící se klima ve společnost­i,“tvrdí.

To podle něj úzce souvisí s působením médií, sociálních sítí i některých politiků. „Tyto kanály vytvářejí atmosféru, jež u některých může legitimizo­vat útoky ať už na uprchlíky, nebo na jejich příznivce,“dodává. Člověk totiž právě jejich prostředni­ctvím může dospět k názoru, že vyhrocené postoje jsou ve společnost­i většinové, a tudíž ospravedln­itelné.

„Jednotlivé útoky vyvolávají zase velmi silné odezvy na druhé straně názorového spektra,“vysvětluje reakce na podporu obětí jednotlivý­ch útoků jako opačné póly téhož vyhrocenéh­o jevu. „Díky emocím, které s tím jsou spojeny, pak nejvíce zajímají média, a jsou tedy nejvíc vidět,“říká také sociolog.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia