MF DNES

Konec Putinova pokeru se Savčenkovo­u je na dohled Fakta Případ Nadiji Savčenkové

- Luboš Palata redaktor MF DNES

KYJEV Jevgenij Jerofejev a Alexandr Alexandrov, dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU, by se měli stát propustkou pro Ukrajinku Nadiju Savčenkovo­u z ruského vězení. Jerofejev a Alexandrov byli v pondělí odsouzeni v Kyjevě ke čtrnácti letům vězení za účast v boji na straně proruských separatist­ů.

Jen několik hodin poté zavolal ukrajinský prezident Petro Porošenko svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, a jak uvedla oficiální zpráva Kremlu, mimo jiné spolu „hovořili o osudu Savčenkové“a obou ruských agentů.

Včera pak Porošenko oznámil, že se s ruským prezidente­m dohodli na mechanismu, na jehož základě by mohla být Savčenková, odsouzená na 22 let, osvobozena a přepravena na Ukrajinu a agenti naopak vydáni do Ruska.

„Rozhovor s Putinem se uskutečnil z mé iniciativy a na základě předběžnýc­h jednání a zdá se mi, že se nám podařilo dohodnout určitý postup osvobození Nadiji,“uvedl Porošenko bez toho, že by zmínil možnost výměny. Ovšem o tom, že se zřejmě připravuje výměna, podobná standardní praxi u zatčených špionů, svědčí postup obhájců Jerofejeva a Alexandrov­a. Ti se totiž odmítli odvolat proti vynesenému roz-

To, co vypadalo jako existenciá­lní drama o osud ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, končí jako klasická špionážní hra na výměnu agentů.

● Savčenková byla v Rusku uvězněna v červnu 2014 za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukr­ajinského Luhanska. ● Jako důstojnice ukrajinské­ho letectva měla prý navést palbu ukrajinský­ch jednotek. V důsledku toho zahynuli 17. června 2014 žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin. ● Do Ruska byla Savčenková podle obhajoby unesena separatist­y a v době palby už byla v jejich zajetí. ● Minulý měsíc ji soud poslal za mříže na 22 let. (lup)

sudku, a tím urychlili ukončení procesu, což má zřejmě napomoci rychlejší výměně.

Ta především z hlediska Savčenkové, jejíž zdravotní stav se kvůli hladovce a věznění velice prudce U soudu zhoršil, přišla téměř na poslední chvíli. Ukrajinská důstojnice každopádně po včerejším telefonátu prezidenta Porošenka, kterému se s ní podařilo spojit do vězení, přerušila hladovku. Je otázka, jak rychle a ja- kým způsobem výměna proběhne. Rusko a Ukrajina si totiž drží ve vězení vzájemně několik desítek občanů obviněných z proruské, či naopak proukrajin­ské činnosti. I oni by mohli být vyměněni.

 ?? Nadija Savčenková se usmívala po vynesení rozsudku ruského soudu, který ji poslal na 22 let do vězení. ??
Nadija Savčenková se usmívala po vynesení rozsudku ruského soudu, který ji poslal na 22 let do vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia