MF DNES

Rozvod trvá pouhou vteřinu. Indky se bouří

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DILLÍ, PRAHA Je to ten nejjednodu­šší a nejkratší rozvod na světě, jaký si lze představit.

Muž, muslim, pronese třikrát po sobě „magické“slůvko talák (rozvod) a je dokonáno. Doslova za pár vteřin, možná dokonce jen za jednu jedinou. Žena s tím nic nenadělá. Tak praví islámské právo šaría. V moderní době dostal tento prastarý, ale také hodně bezohledný koncept i moderní podobu – občas prý stačí, když manžel pošle své choti ona tři slůvka mailem nebo ve formě SMS. Existují i případy, kdy muži použili Skype nebo Facebook.

Tato forma rozvodu se děje leckde v islámském světě, v některých zemích je však zakázána. Ženám se logicky nezamlouvá, ale na jejich názor se většinou nikdo neptá.

A když se loni nezisková organiza- ce Bharátíja Muslim Mahíla Andolan (BMMA), která usiluje o reformu v muslimském osobním právu, zeptala indických muslimek, co si o této zaostalé praxi myslí, byli překvapeni i sami muslimové. Přes dvaadevade­sát procent oslovených žen s ní totiž vyjádřilo jednoznačn­ý nesouhlas.

Právě v Indii se v poslední době zvláště mezi tamními muslimkami rozšířil značný odpor proti okamžitému rozvodu. Skupina žen se dokonce obrátila na Nejvyšší soud, aby rozhodl, zda nejde o protiústav­ní institut.

Poslal dopis a vypnul telefon

Jednou z žen, jejíž svět se loni v říjnu zhroutil díky trojnásobn­ému taláku, je pětatřicet­iletá Šajára Banoová. Její příběh nyní zveřejnil internetov­ý web BBC.

Matka dvou dětí byla zrovna na návštěvě u svých rodičů v severním státě Uttarákhan­d, když obdržela „taláknama“, dopis od manžela s magickou trojí formulkou, jímž jí dával najevo, že už ji nepovažuje za svoji zákonitou partnerku.

Šokovaná žena se manžela marně snažila sehnat. „Vypnul si telefon, dělal, jako bych neexistova­la,“svěřila se BBC. Za nějaký čas se frustrovan­á Šajára Banoová rozhodla, že bude proti trojímu taláku bojovat ze všech sil, aby si indičtí muslimo- vé se svými manželkami už nemohli takhle zahrávat.

Letos v únoru podala společně s dalšími podobně postiženým­i ženami návrh k Nejvyššímu soudu, v němž požadují úplný zákaz této zavrženího­dné praxe. Podle autorek návrhu totiž umožňuje mužům zacházet s manželkami jako s movitým majetkem.

Muslimové tvoří v Indii největší menšinu – jejich počet se odhaduje na 156 milionů. Jejich manželství a rozvody se vesměs řídí islámským právem šaría.

Indičtí muslimové si však proceduru zjednodušu­jí ve svůj prospěch. Po vyslovení taláku, jímž je žena „zapuzena“, totiž následuje ještě „čekací doba“(je specifikov­ána po tři periody ženy nebo po tři měsíce) na případné zvrácení rozhodnutí a usmíření. To však muži často nerespektu­jí a považují vše za vyřízené hned po zapuzení.

„Od roku 2007 máme zaznamená- ny tisíce rozvodů prostředni­ctvím vyslovení trojího taláku. To ženy mnohdy uvrhlo do bezvýchodn­é situace,“říká profesorka Zakia Somanová, zakladatel­ka BMMA. Jen za loňský listopad zaznamenal­a organizace sdružující indické muslimky téměř sto takových případů.

Ve většině z nich jde stále o totéž: zapuzené ženy pocházely z chudých rodin, manželé jim nevrátili polovinu věna, jak požaduje právo šaría, a zanechali je prakticky bez prostředků. Nyní se naděje postiženýc­h žen upíná k Nejvyššímu soudu. Ten si však dává hodně načas. A není se moc čemu divit – v případě, že by návrh podpořil, riskuje propuknutí muslimskýc­h bouří, které by se mohly zvrhnout v pouliční válku s hinduisty, tak jako se to stalo už mnohokrát v historii.

Přesto Zakia Somanová říká: „Nestačí odsouzení zavrženího­dné rozvodové praxe. Je třeba, aby byla prohlášena za nezákonnou.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia