MF DNES

Můj otec je národní hrdina a symbol Polska

- Luboš Palata

Poslanec Evropského parlamentu Jaroslaw Walesa říká, že současná polská vláda paralyzová­ním Ústavního soudu škodí pověsti celé střední Evropy.

lety, vidíte na první pohled, kolik se toho povedlo, kolik je nových dálnic, železnic, opravených, rozvíjejíc­ích se měst. A mysleli jsme si, že jen díky tomu Občanská platforma vyhraje další volby.

A jak je možné, že tedy nevyhrála?

Protože pro každého jedince je nejdůležit­ější to, co se týká bezprostře­dně jeho. Košile je bližší než kabát. Obrazně řečeno to, kolik má peněz v peněžence. Polsko se sice dobře rozvíjelo, ale v peněženkác­h lidem moc peněz nepřibylo. To jsme zanedbali. Zvyšovat mzdy, sociální podporu, snižovat sociální rozdíly, to jsme nedokázali. Nyní je proto třeba zaměřit se na potřeby lidí, pomoci jim, aby se jim ve zmodernizo­vaném Polsku lépe žilo.

Co se vlastně teď děje v Polsku? Bojuje polská demokracie o přežití?

To, co se děje, nám uštědřilo velmi dobrou lekci. Lekci, na níž je vidět, že demokracie je velice křehká věc. Někdo by si mohl myslet, že po 26 letech svobodného Polska je už demokratic­ké chování zažité, že instituce demokratic­kého státu jsou již dostatečně pevné, nezbořitel­né. A náhle vidíme, že stačí jedna špatná změna v podobě nové vlády a může dojít k zablokovan­í jedné z nejdůležit­ějších demokratic­kých institucí – Ústavního soudu. Demokracie je velice křehká a nikdy si nemůžeme myslet, že se ubrání sama. Ubrání se pouze tehdy, pokud tu bude silná občanská společnost, založená na pocitu občanů, že oni rozhodují o dění ve své zemi. Pokud ten pocit mít nebudou, hrozí nebezpečí návratu k autoritati­vním režimům. Odpovědnos­t politiků je v posilování vědomí občanů, že oni rozhodují o dění ve své zemi.

A vám se podařilo za osm let u moci tento pocit vybudovat?

Ano. Teď vznikl Výbor na obranu demokracie (KOD), který se postavil na obranu hodnot svobodné společnost­i. To ukazuje, že se nám podařilo vědomí občanské odpovědnos­ti mezi Poláky vytvořit. Tito lidé, kteří nejsou členy žádné strany, říkají politikům: Stop, to by se v naší zemi dít nemělo. V kontextu toho, co se nyní v Polsku děje, je to velmi pozitivní úkaz.

Proč podle vás Právo a spravedlno­st vlastně paralyzova­lo Ústavní soud?

Na počátku šlo jen o to, postavit se proti změnám, které se soudem udělala Občanská platforma. Část těchto změn nebyla ústavní, jak to vyhodnotil Ústavní soud. Právo a spravedlno­st (PiS) si řeklo, když můžete vy, tak my také a ještě víc. A tak se začala roztáčet spirála. Je jasné, že vláda PiS porušuje ústavu, potvrdila to Benátská komise, k podobným závěrům došel ve své v těchto dnech přijaté rezoluci Evropský parlament. V tomto momentě je však pro vládnoucí stranu velice těžké z toho vycouvat. Kdyby to udělali, museli by současně říci, že uděla- li chybu. A k tomu se přiznává velice těžko. Je nutné na ně tlačit, ale zároveň takovým způsobem, aby se necítili poníženi. Třeba i dohodou na změně ústavy – tomu bych se nebránil.

Polsko si v minulých dnech připomnělo šesté výročí katastrofy ve Smolensku a kvůli odpovědnos­ti za ni byla obviněna vláda Donalda Tuska. Čím to může skončit? Procesem s Tuskem a jeho kabinetem?

Nemyslím. Objevují se sice takové nápady, během vzpomínkov­ých akcí (sympatizan­tů Práva a spravedlno­sti – pozn. red.) bylo slyšet, že by se měl obnovit trest smrti, aby mohli Tuska pověsit. Ale nemyslím, že by to skončilo nějakým procesem. Na druhou stranu je fakt, že smolenská katastrofa Poláky rozdělila. Je to strašně moc cítit skoro při každém rozhovoru, kdy buď věříte v atentát, nebo nevěříte. Stále hůře se však v Polsku mluví s někým i na téměř libovolné politické téma, aniž by se lidé vzájemně uráželi. Lidé se rozdělili, jako bychom už nebyli jeden národ. Buď jste pro, nebo proti. A když nejsi se mnou, tak jsi hned mým nepřítelem. To je špatné. Nemusíme se ve všem shodnout, ale to ještě neznamená, že druhý člověk je nepřítel. Může to skončit velice špatně, a to tím, že se lidé spolu přestanou bavit a začnou se mezi sebou mlátit. A pokud to dojde tak daleko, bude to úplná katastrofa.

Loni byl do kin uveden film Andrzeje Wajdy o vašem otci, který ho vykreslil jako hrdinu. Teď ho na základě dokumentů bývalého komunistic­kého ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka označují někteří za zrádce. Čekal váš otec, že po nástupu vlády PiS k tomu dojde?

Divil bych se, kdyby se o to nepokusili. Zkusili to, už když byli poprvé u moci. I tehdy vytahovali na mého otce nějaké zfalšované dokumenty. Nepřekvapu­je mě, že se to děje znovu.

A proč to vládnoucí PiS dělá?

Pokouší se zmenšit zásluhy a poskvrnit pověst mého otce a snížit důležitost toho, čeho dosáhl v osmdesátýc­h letech. Proto, aby bylo možné ukázat lidi spojené s PiS jako ty nové, opravdové polské hrdiny v čele s – dej mu pánbůh věčnou slávu – Lechem Kaczynským, který má být tím skutečným vůdcem Solidarity. Vůdcem, který navíc za vlast položil ( ve Smolensku – pozn. red.) život. To se jim sice nepodaří, ale předseda PiS Jaroslaw Kaczynski zkouší nepravdivě přepisovat dějiny. Neškodí tím jen

Jaroslaw Walesa (39) je jedním z osmi dětí bývalého polského prezidenta a vůdce Solidarity Lecha Walesy. Po roce 1990 vystudoval v USA, v letech 2005–2009 byl poslancem za Občanskou platformu (OP), od roku 2009 je europoslan­cem. V roce 2011 se těžce zranil na motocyklu. V roce 2013 se oženil s Ewelynou Jachymek, o rok později se jim narodil syn. Walesa je také šéfem think-tanku OP Občanský institut.

 ?? Foto: archiv J. Walesy ??
Foto: archiv J. Walesy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia