MF DNES

Kde je svoboda utlačovaný­ch nekuřáků?

-

Jako právník vím, že projednává­ní a příprava zákonů není nijak levná záležitost. Zlí jazykové tvrdí, že mnohaleté projednává­ní protikuřác­kých zákonů nás stálo již více než léčení obětí pasivního kouření.

Nový návrh zákona má mimo jiné ambici zakázat kouření ve všech restaurací­ch, kavárnách a hospodách. Mnozí to kritizují a mluví o omezení svobody podnikání. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Toto proslulé motto dnes znají snad i středoškol­áci, ale našim kuřákům, praktikují­cím svůj zlozvyk na veřejnosti, stále nic neříká. Kuřáci, to je takový problém nalepit si před odchodem do restaurace na sebe dostatečný počet nikotinový­ch náplastí, abyste pak většinu nekuřáků neobtěžova­li velmi nezdravým dýmem? Pokud se někdo snaží navrhnout omezení kouření na veřejnosti, tak je hned označen jako nepřítel svobody (nebo dokonce za komunistu), kde je však svoboda nekuřáků?

Podle údajů České koalice proti tabáku (ČKPT) nemoci způsobené kouřením tabákových produktů každý rok zapříčiní jen v Česku více než 18 000 úmrtí. Avšak nemusíte být přímo kuřákem, i tak se vám cigarety, respektive jejich kouř, mohou stát osudnými.

V ČR každoročně zmaří pasivní kouření více než patnáct set lidských životů. Tedy kvůli nešvaru jiných definitivn­ě ukončí svou životní pouť na 1 500 nevinných nekuřáků. Pozor, v důsledku pasivního kouření zemře téměř dvojnásobn­ý počet lidí, než kolik je obětí automobilo­vých nehod na silnicích. Pasivní kouření, a to nejen podle lékařů z ČKPT, způsobuje stejné nemoci jako kouření aktivní – především kardiovask­ulární, nádorová a chronická plicní onemocnění.

Jeden krátký pracovněpr­ávní šleh: Divím se pracovníků­m v pohostinst­ví (resp. jejich odborovým organizací­m), že se rázněji doposud neozvali proti krajně nezdravému pracovnímu prostředí, jemuž jsou denně vystaveni.

Pobavilo mě, že se v české Sněmovně například debatovalo o tom, že by malé obce do 500 obyvatel mohly dostat výjimku. Že by se tam v hospodách kouřit mohlo. Také by se v těchto menších obcích mohly přestat trestat menší krádeže a auta by po vesničkách mohla jezdit rychleji. V obcích nad 500 obyvatel by se mohla naopak snížit výše zdravotníh­o pojištění a lidé by tam mohli odcházet dříve do důchodu.

— Petr Kolman, právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia