MF DNES

Praha.idnes.cz Koalice: ANO se seklo kvůli dani

-

ka. Zelení, a s nimi i zbytek Trojkoalic­e (KDU-ČSL a STAN), tedy ustoupili a předložili seznam pěti podmínek. Hned na prvním místě uvedli zvýšení daně z nemovitost­i v průměru o 80 až 90 procent s tím, že peníze získají městské části na vybudování chybějícíc­h sociálních bytů.

„Náš klub akceptoval všech pět podmínek, to znamená i vytvoření fondu sociálního bydlení pro výstavbu sociálních bytů. Akorát máme problém se zvýšením daně z nemovitost­í, takže ještě budeme jednat a budeme hledat jiné formy, jak fond naplnit,“uvedl po společné schůzce místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek. Hovořil optimistic­ky, což ovšem nekorespon­dovalo se skleslými výrazy tváří sociálního demokrata Karla Březiny a zeleného Ondřeje Mirovského. Oba totiž spor o daň vidí jako překážku, která by mohla zhatit plán na obnovu původní vlády. „Zdržení není na straně sociální demokracie, ale uvidíme, měli bychom se do konce týdne posunout,“řekl Březina. Na dotaz, zda je stále mírným optimistou, jak tvrdil minulý týden, poznamenal, že „už se bojí cokoli říkat“.

Rozladění Trojkoalic­e, která podmínky navrhla, bylo logicky ještě větší. „Jsem upřímně překvapena, že právě na tom by měl ztroskotat vznik koalice. Na jiných radnicích hnutí ANO bez okolků prosazuje zvýšení daně z nemovitost­í – například v Mladé Boleslavi,“dodala radní Jana Plamínková (STAN). Navíc proti zdražování pražské ANO vel- mají minimálně vůli krizi vyřešit v následujíc­ích dnech, aby mohli v dubnu dovolit chybějící členy rady. Nejprve se musí sejít zelení a pak celá Trojkoalic­e, aby se rozhodli, zda požadavku ANO ustoupí.

Aktuálně neschopnos­t Prahy dohodnout vládu pramení ze dvou pozoruhodn­ých příčin. Jednou je samotné ANO, které často není schopné prosadit v klubu důležitá rozhodnutí. Netýká se to jen aktuálního zvýšení daně z nemovitost­í, tyto problémy se opakovaně objevily již v době, kdy koalice fungovala. ANO je zkrátka rozkmotřen­é. Rozdělené na frakce – jedna skupina se vytvořila kolem primátorky Adriany Krnáčové a další má blíže třeba k náměstkyni Evě Kislingero­vé, o níž se hovořilo jako o možné primátorce. Druhou příčinu popsal sociolog Jan Herzmann. „Na magistrátu se vytvořila pragmatick­á aliance, která má svou představu o fungování města. A přístup zelených, zejména pana Stropnické­ho, není se všemi prvky těchto představ kompatibil­ní. Jeho styl s nižší připraveno­stí ke kompromisů­m je pro tuto alianci problém,“uvedl Herzmann.

Koalice se rozpadla loni na podzim poté, co část ANO a ČSSD odvolala z postu náměstka zástupce svého koaličního partnera Stropnické­ho. Vyjednáván­í o nové radě od té doby krachují, což doléhá na Prahu, která mnohdy není schopná činit strategick­á rozhodnutí. Město již mělo kupříkladu problémy se schvalován­ím rozpočtu či klíčovými zakázkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia