MF DNES

Srážka člunu s veslařkou přiživila spor o Vltavu

-

PRAHA Nehoda motorového člunu a mladé veslařky, ke které došlo o víkendu na Vltavě poblíž Palackého mostu, zaplnila novinové titulky. Původní zpráva hovořila o tom, že skifařku člun srazil a způsobil jí zranění páteře. Matka dívky se obrátila na redakci serveru Blesk.cz, aby jí pomohl posádku člunu vypátrat, a do hledání se zapojila i policie.

Redakci MF DNES se poté, co si zprávy přečetl, ozval jeden z členů posádky zmíněného člunu a jeho popis událostí se od dívčina liší. Podle něj jejich loď plula podél botelu Admirál téměř nulovou rychlostí a byla to naopak dívka, kdo nehodu způsobil. Skifařce se podle jeho slov nic nestalo a poté, co se z nárazu vzpamatova­la, dokonce sama z místa nehody odplula. Dívka si až později stěžovala na bolesti hlavy a navštívila lékaře, který u ní zjistil poranění páteře.

Matka dívky již nechce dále incident pro média komentovat a počká na konec vyšetřován­í. Podle Hynka Beneše, ředitele pražské pobočky Státní plavební správy, která spolu s policií incident vyšetřuje, bude rozhodujíc­í posouzení pozice a rychlosti obou plavidel. „Plavidlo se strojním pohonem musí dát veslaři přednost. Současně by ale veslař měl kontrolova­t svou dráhu, protože jede pozpátku,“říká. Posádka lodi podle něj pochybila minimálně v tom, že nehodu ihned nenahlásil­a plavební správě. Tato povinnost sice platí i pro dívku, ale v jejím případě je podle Beneše třeba brát ohled na zranění, které mohla při nehodě utrpět.

Mezi veslaři a příznivci motorových plavidel na Vltavě panuje v současné době jistá nevraživos­t. Na dvou úsecích Vltavy totiž od začátku dubna platí pro čluny rychlostní omezení. A to zejména díky volání veslařů po větší bezpečnost­i. „Lidé, kteří na vodě sportují, jsou mnohem zranitelně­jší. Vodní motoristé by tak na ně měli dávat daleko větší pozor,“říká Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijské­ho týmu. Podle předsedy Českého svazu vodního motorismu Jiřího Pěknice se ale problém skrývá i v tom, že veslařů přibývá a neznají základní pravidla pohybu po řece. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia