MF DNES

Praha nemá vizi, brání to rozvoji

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Po roce bádání dali němečtí výzkumníci magistrátu návod, jak udělat z Prahy chytré město

PRAHA Česká metropole je podle světových žebříčků jedna z nejkrásněj­ších destinací v Evropě, a to jak z hlediska turistiky, tak jako místo pro život. Pokud ji ale radnice nebude vylepšovat a modernizov­at, hrozí jí ve zmiňovanýc­h žebříčcích propad.

V uplynulém roce pracoval tým z německého vědecko-výzkumného Fraunhofer­ova institutu na unikátní analýze šité Praze na míru. Metropoli má pomoci stát se lepším, modernější­m a „chytrým“městem. Výstup předal výzkumný tým začátkem měsíce vedení města. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce na konkrétníc­h opatřeních začít pracovat ještě v dubnu. MF DNES přináší nejpodstat­nější body, které analýza obsahuje.

„Chytrá“doprava Je všeobecně známé, že Praha má jeden z nejlepších systémů veřejné dopravy v Evropě. Německý institut ji dokonce vyzdvihuje jako jeden z největších bonusů hlavního města. Jenže to nebrání tomu, aby metropole zaostávala v oblasti takzvané chytré a zdravé dopravy. I přes značné investice se vedení magistrátu dosud nepodařilo dostat auta pryč z Prahy. Za posledních patnáct let sice v centru poklesl počet automobilů asi o osmnáct procent, jenže na okrajích metropole doprava vzrostla. A to o více než polovinu.

Podle německých odborníků by pomohlo, kdyby magistrát začal dopravu více koordinova­t se Středočesk­ým krajem. Lidé z okolí Prahy by pak více využívali hromadnou dopravu namísto toho, aby dojížděli do metropole auty.

Praha se má také více zaměřit na bikesharin­g a carsharing neboli sdílení kol a aut. To se zatím v hlavním městě a ani jinde v republice příliš neujalo, přitom například sdílení kol je už v Evropě naprosto běžné.

Vize do budoucna Jeden z nejzásadně­jších problémů hlavního města je podle německých odborníků v tom, že Praha nemá jasnou představu o své budoucnost­i. To vytváří i jakousi bariéru pro budoucí rozvoj města.

„Prahu nic netlačí k tomu, aby byla proaktivní a hledala vizi. Jeno- Vylepšení mže metropole musí vědět, kde chce být v polovině 21. století,“vysvětluje Alanus von Radecki z Fraunhofer­ova institutu. Bez vize městu hrozí, že nebude brzy schopné konkurovat ostatním moderním světovým metropolím a jeho oblíbenost klesne.

Moderní technologi­e Pokud se chce Praha řadit mezi „smart cities“, tedy chytrá města, musí začít více používat i takzvané chytré technologi­e. Smart city je město, které používá digitální a telekomuni­kační inovace k tomu, aby zlepšilo tradiční služby. Může tak vylepšit například dopravní sítě, zá- sobování vodou a nakládání s odpady nebo vytápění budov.

Němečtí analytici například doporučují, aby Praha rozmístila speciální inteligent­ní popelnice, které by odpadky samy lisovaly a ušetřily tak místo, čas i peníze. Dalším návrhem je počítačově řízené osvětlení města. Nové technologi­e by mohly mít přínos i pro turisty, kterých do hlavního města ročně zavítá asi šest milionů. Němci navrhují, aby si Praha nechala vytvořit mobilní aplikaci, která by navedla turisty do méně známých pražských zákoutí. Tím by se odlehčilo zprofanova­ným lokalitám podél Královské cesty (od Prašné brány k Hradu), které jsou dnes turisty přeplněné.

Spolupráce s univerzita­mi Město by podle Fraunhofer­ova institutu mělo také zlepšit své strategick­é řízení. Magistrát má podle německých odborníků více spolupraco­vat s univerzita­mi, ale i se soukromým sektorem a firmami. Akademici mají totiž dobré nápady, jak řešit problémy, kterým města čelí, a firmy je zase umějí uvést do praxe. Konkrétním případem mohou být právě zmiňované mobilní aplikace.

 ?? Celkem ve 24 bodech shrnul německý institut rady pro vedení města. Pokud se jich bude magistrát držet, může se z Prahy stát moderní město plné technologi­ckých vychytávek. ??
Celkem ve 24 bodech shrnul německý institut rady pro vedení města. Pokud se jich bude magistrát držet, může se z Prahy stát moderní město plné technologi­ckých vychytávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia