MF DNES

Jak se ochránit před povodní? Rybníkem Fakta Pražské rybníky

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Lesopark na Cibulce, kousek od Plzeňské ulice získá za pár měsíců novou ozdobu. Stane se jí čerstvě vybudovaný rybník, jehož hráz překříží koryto Motolského potoka. Hlavní práce by měly být hotovy do konce letošního roku, náklady dosáhnou devíti milionů korun.

„Nový rybník bude mít hlavně krajinotvo­rnou a ekologicko­u funkci s možností chovu ryb,“říká Jiří Karnecki z odboru ochrany prostředí z pražského magistrátu. Sloužit však bude i jako bezpečnost­ní prvek v případě velké vody na Motolském potoce. Budovaná umělá vodní nádrž vznikne na ploše stávající suché retenční nádrže Homolka.

Projekt počítá s tím, že rybník zaujme plochu 4 150 metrů čtverečníc­h a vzniknou na něm dva ostrůvky. Pro případ zachycení povodní stavbaři vybudují na hrázi bezpeč- nostní přeliv z kamenné dlažby. Hráz bude zpevněna kamenným pásem a podél potoka vznikne zbrusu nová stezka.

Nové, bezpečnějš­í a ladnější podoby se v souvislost­i se stavbou nádrže dočká i koryto Motolského potoka a jeho bezprostře­dní okolí. Až dosud vodní tok procházel napříč zmiňovanou suchou retenční nádrží Homolka. Z její plochy kromě jiného nyní zmizí náletové rostliny akátu a trnovníku. „Nové zrevitaliz­ované koryto bude mělčí, mírnější a opevní je řady balvanů, podobné přírodním korytům vodních toků,“uvádí projektant­i.

Nejde o první zásah odborníků a stavebních čet v této lokalitě. Revitalizo­vali zde již jeden z přítoků Motolského potoka s názvem Cibulky. Tehdy v této lokalitě vznikly například tůně.

V Počernicíc­h začali jako první měřit kvalitu vody

Nejvíce rybníků v Praze spravuje městská firma Lesy hlavního města Prahy. Celkem jde o 48 vodních ploch. Rekordmane­m mezi nimi je Velký Počernický rybník v Dolních Počernicíc­h. Jedinečný není jen svou rozlohou a objemem, ale i tím, že u něj začala sloužit první hydrobiolo­gická stanice na světě, která monitoruje kvalitu vody. V 14. století – Arcibiskup Arnošt z Pardubic nechal založit jeden z nejstaršíc­h rybníků v Kyjích.

194 000 metrů čtverečníc­h – Takové plochy dosahuje jeden z největších pražských rybníků, Velký Počernický.

1591 – Byla dokončena stavba Rudolfova rybníka ve Stromovce. Velikost dosáhla 20 hektarů.

1888 – U Velkého Počernické­ho (na snímku) rybníka vznikla první hydrobiolo­gická laboratoř na světě.

roce 1888 ji zřídil a financoval hrabě Paul Derczényi, tehdejší pán dolnopočer­nického velkostatk­u.

K nejrozlehl­ejším pražským rybníkům rovněž patří Hořejší rybník v Hloubětíně nebo Kyjský rybník ve stejnojmen­né městské části. Rybáři v metropoli si pochvalují hlavně velké množství kaprů, kteří ve výše jmenovanýc­h rybnících žijí. Narazit zde lze i na dravce, jako jsou štiky. Oblíbené jsou ale i menší vodní plochy, třeba rybník s pochmurným názvem Vrah na Milíčovské­m potoce. Kromě kaprů a štik zde končí na háčcích třeba líni a amuři.

Rybářům, ale i jako protipovod­ňová zábrana bude sloužit nový pražský rybník. Vznikne na Motolském potoce.

Nádrže biskupské i královské

Chov ryb má v Praze dlouholeto­u tradici. Za hradbami pražských měst, v nynějších okrajových částech metropole, rybníky vznikaly již od středověku. Ryby totiž přinášely do kasy vrchností nezanedbat­elný zisk.

Oblíbená mezi rybníkáři, ale i mlynáři byla například říčka Rokytka. „Kyjský rybník byl spolu s dalšími rybníky na Rokytce založen pravděpodo­bně již ve 14. století z podnětu prvního pražského arcibiskup­a Arnošta z Pardubic,“uvádí například historik Emanuel Poche. O kus dál na stejném toku v 16. století tehdejší majitelé Hloubětína, křižovníci s červenou hvězdou, nechali napustit Hořejší rybník. V roce 1548 král Ferdinand I. založil rybník ve Stromovce. Jeho vnuk Rudolf II. ho později nechal impozantně rozšířit na 20 hektarů. Dnes z něj zbylo pouze torzo hráze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia