MF DNES

Tottenham sní, už 55 let: skončí revoluce titulem?

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

LONDÝN Co se statistik týká, nemá Tottenham v této sezoně v mnoha ohledech konkurenci. Je nejlepší v gólech nastřílený­ch (64), v obdržených (25), v počtu šancí (449), v počtu střel na branku (234)... Jenže v klíčové statistice zaostává: v tabulce je „až“druhý za Leicestrem.

Do konce Premier League zbývají čtyři kola a Tottenham po výhře 4:0 ve Stoke stáhl náskok na pět bodů. Letitý sen o poháru, na který nedosáhlo několik generací, může zajistit parta kolem mladých hvězd Harryho Kanea a Dele Alliho, jenž hrál ještě loni třetí ligu. Oba dali ve Stoke po dvou gólech. Kane převedl výstavní obstřel na zadní tyč, Alli zase perfektní volej. Naděje žije!

„Hlavní je, že jsme hráli skvěle,“řekl Mauricio Pochettino, argentinsk­ý kouč Tottenhamu. „Je to jasný signál, že bojujeme. Dostáváme Leicester pod tlak. Jestli ztratí, musíme být připravení zlikvidova­t jeho náskok. To je náš sen.“

Jenže ze sna už se pro příznivce Tottenhamu stává černá můra: na první místo v lize čekají od roku 1961. Ač byl tým v posledních letech v širší špičce, titulové myšlenky zněly odvážně. Jenže letos se otevřela unikátní šance pro šokující úspěch Leicesteru, který ligu ještě nikdy nevyhrál, či pro přehlížený Tottenham.

Jaké oživení pro soutěž, kde od triumfu Blackburnu z roku 1995 končila liga jen s nápisy Manchester United, Arsenal, Chelsea či Manchester City na mistrovské trofeji.

Podobná „revoluce“zasáhla také tabulku střelců. Vede Kane (24), druhý je Jamie Vardy z Leicesteru (22). Obě komety, které ještě dva roky nazpátek znal jen málokdo, se už sešly v reprezenta­ci. A Anglie díky nim může mít po letech svého krále ka- nonýrů, což se naposledy v roce 2000 povedlo Kevinu Phillipsov­i.

Jenže Vardy čeká po vyloučení proti West Hamu na trest. Absentovat bude aspoň v jednom utkání, což může být pro Leicester zásadní problém. „Tottenham má neskutečno­u šanci vyhrát titul, která by se nemusela opakovat,“říká Jamie Carragher, bývalý obránce Liverpoolu, dnes televizní expert Sky Sports. „Ale čím častěji je vidím, tím víc tvrdím, že mohou hrát o tituly i v příštích letech. Kane a Alli jsou superhvězd­y, ale oni jsou opravdový tým, všichni hrají výborně.“

Ano, Tottenhamu opravdu může patřit budoucnost. Kapitánu Llorisovi bude třicet, Vertonghen­ovi a Dembelemu 29, zbytek vesměs mladíci, včetně Kanea (22) a Alliho (20). I kouč Pochettino není žádný trenérský mazák, ale ročník 1972.

Je těžké nepřát sympatické­mu týmu úspěch. Navíc po těch letech. Tedy vyjma fanoušků Arsenalu, pro něž je sousední Tottenham největším nepřítelem. „Doufám, že Tottenham nezíská titul,“přiznal upřímně Cesc Fabregas, záložník Chelsea a bývalý kapitán Arsenalu.

Mezi jeho příznivci se zrodila tradice, kdy v posledních letech každou sezonu slavili St. Totteringh­am’s day, tedy den, kdy Tottenham ztratil matematick­ou naději, aby skončil před Arsenalem.

Teď se role obrátily. Na Totteringh­am’s day asi nedojde. Je velká šance, že se bude slavit něco jiného a jinde v modrobílýc­h barvách.

Jeho vzpomínka na titul je dlouhá už 55 let! Je skoro jisté, že anglická fotbalová liga bude mít při výpadku gigantů nečekaného vítěze. Že by Tottenham?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia